Ce ne facem dacă alfăm că suntem rude cu Leonardo da Vinci?

Publicitate

Leonardo da Vinci nu a avut copii, iar descendenţii descoperiţi de cercetători sunt, de fapt, urmaşi pe linia fraţilor şi surorilor sale.

Ce ne facem dacă alfăm că suntem rude cu Leonardo da Vinci?
Publicitate

Doi cercetători italieni, Alessandro Vezzosi, istoric de artă şi director al Muzeului Ideale Leonardo Da Vinci, şi Agnese Sabato, istoric, au identificat rudele în viaţă ale lui Leonardo da Vinci. Până acum, se credea că familia da Vinci s-a stins odată cu el, în 1519, când pictorul şi inginerul renascentist a murit la Amboise în Franţa, pe 2 mai. După cercetări de arhivă, inclusiv după verificarea unor documente şi morminte din Franţa şi Spania, cei doi au reconstituit istoria familiei lui Leonardo da Vinci, şi i-au identificat pe descendenţii tatălui său, Ser Piero da Vinci. În urma acestei descoperiri, oamenii de ştiinţă ar putea izola ADN-ul lui da Vinci, la 1500 de ani de la moartea acestuia şi dispariţia rămăşiţelor sale.

Istoricii Vezzosi şi Sabato au susţinut, la o conferinţă de presă la Florenţa, că familia pictorului şi matematicianului nu s-ar fi stins aşa cum mulţi au crezut, ci a traversat istoria în umbra gloriei ilustrului ei înaintaş. Începută în 1973, cercetarea a dus la descoperirea a 35 de descendenţi ai familiei lui Leonardo da Vinci, dintre care unul ar fi regizorul şi producătorul Franco Zeffirelli, autorul unor filme precum Romeo şi Julieta, Îmblânzirea scorpiei sau celebra mini-serie Isus din Nazaret.

Ce ne facem dacă alfăm că suntem rude cu Leonardo da Vinci?

Leonardo da Vinci nu a avut copii, iar descendenţii descoperiţi de cercetători sunt, de fapt, urmaşi pe linia fraţilor şi surorilor sale. Rămăşiţele pământeşti ale maestrului toscan au fost pierdute în războaiele religioase succesive de la moartea sa în 1519, lipsind mostrele de ADN valoroase pentru cercetătorii care au încercat să identifice cinci secole mai târziu pe membri familiei sale. Cu toate acestea, cercetătorii au reconstituit un arbore genealogic din documentele găsite în biserici şi în registrele funciare, inclusiv cu privire la femeile din familie, aspect care fusese omis în cercetările anterioare. Anunţul privind descendenţii vii ai familiei maestrului renascentist a declanşat emoţie la Vinci, oraşul toscan de unde este originar marele renascentist, unde mulţi oameni au aflat că au legătură cu artistul.

Leonardo da Vinci s-a născut în data de 23 aprilie 1452 (15 aprilie potrivit calendarului vechi), în oraşul italian Vinci, mama sa fiind o femeie simplă, iar tatăl un om important în comunitate, notarul Ser Piero Da Vinci. Părinţii lui Leonardo nu erau căsătoriţi, mama acestuia căsătorindu-se mai târziu cu un meşteşugar. Leonardo şi‑a petrecut copilăria pe moşia tatălui şi a primit educaţia de bază a acelor vremuri: citit, scris şi aritmetică. Leonardo da Vinci şi‑a demonstrat înclinaţiile artistice încă de timpuriu, iar la vârsta de 15 ani a ajuns în atelierul renumitului Andrea del Verrocchio, unde a învaţat pictura, sculptura, dar şi artele mecanice. Lucrează totodată şi în atelierul vecin, al artistului Antonio Pollaiuolo.

„Deci mama mea, Dina, avea dreptate”, a declarat Giovanni Calosi, unul dintre descendenţi. „Ea ne vorbea despre documente şi scrisori de pe vremuri pe care le putea citi doar în oglindă” (deoarece Leonardo scria deseori de la dreapta la stânga). „Am crezut multă vreme că asta e doar o legendă, dar se dovedeşte că poveştile de familie erau adevărate.”

Ce ne facem dacă alfăm că suntem rude cu Leonardo da Vinci?

Leonardo da Vinci este recunoscut ca fiind una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale istoriei, el fiind pictor, desenator, sculptor, arhitect şi inginer de geniu. Printre lucrările sale cele mai renumite se numără „Cina cea de Taină” (1495–1498) şi „Mona Lisa” (1503–1506).

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!