Delfinii ar putea avea o limbă proprie, sugerează noi cercetări

Publicitate

Doi delfini adulţi par să fi format cuvinte şi propoziţii, utilizând o serie de impulsuri, scrie un cercetător rus.

Delfinii ar putea avea o limbă proprie, sugerează noi cercetări
Publicitate

O conversaţie dintre doi delfini pare să fi fost înregistrată, pentru prima dată de către oamenii de ştiinţă, susţine un cercetător rus.

Doi delfini adulţi din Marea Neagră, numiţi Yasha şi Yana, nu s-au intrerupt reciproc în timpul unei interacţiuni înregistrate de către cercetători şi par să fi format cuvinte şi propoziţii cu o serie de impulsuri, scrie Vyacheslav Ryabov într-un nou raport. „Schimbul de impulsuri ne duce cu gândul la un schimb de fraze dintre doi oameni”, a declarat Ryabov.

Joshua Smith, un cercetător din branşă, de la Unitatea de Cercetare a Cetaceelor, Universitatea Murdoch este de părere că sunt necesare mai multe studii înainte ca oamenii de ştiinţă să poată confirma că delfinii pot susţine conversaţii. „Personal cred că este mult prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la faptul că delfinii folosesc semnale într-un context de limbaj, similar celui uman”, a declarat Smith.

Delfinii ar putea avea o limbă proprie, sugerează noi cercetări

O limbă vorbită foarte avansată?

Există două tipuri diferite de zgomote pe care delfinii le folosesc în comunicare, fluieratul şi pocnetul, cunoscute şi sub denumirea de impulsuri. Folosind noi tehnici de înregistrare, Ryabov a separat „impulsurile non-coerente” individuale pe care cei doi delfini le creeau şi a teoretizat că fiecare impuls reprezintă un cuvânt în limba delfinilor, iar o serie de impulsuri reprezintă o propoziţie. „Delfinii produc aceste serii de impulsuri, fără a se întrerupe reciproc, ceea ce ne duce cu gândul la concluzia că fiecare delfin îşi aşteaptă rândul, ascultând interlocutorul, pentru ca mai apoi să contribuie şi el cu propria serie de impulsuri”, a mai adăugat Ryabov.

În lucrarea sa, publicată în jurnalul St. Petersburg Polytechnical University Journal: Physics and Mathematics, Ryabov a declarat că impulsurile ar putea fi considerate parte a unei limbi vorbite foarte dezvoltate. El a făcut apel la oameni pentru a crea un dispozitiv prin care aceştia vor putea comunica cu delfinii. „Oamenii trebuie să facă primul pas în stabilirea unei relaţii cu primii locuitori inteligenţi ai Pământului, prin crearea unor dispozitive capabile să spulbere barierele care stau în calea comunicaţiei dintre delfini şi oameni”, a spus cercetătorul rus.

Delfinii ar putea avea o limbă proprie, sugerează noi cercetări

Smith a adăugat că, deşi rezultatele cercetării reprezintă un imens pas înainte în domeniul - insuficient studiat şi prin urmare subestimat - comunicării delfinilor, acestea (rezultatele) trebuie reproduse şi în medii acvatice sălbatice. „Deocamdată avem două animale într-un mediu artificial unde reverberaţiile reprezintă o problemă. Nu ar fi prea logic pentru aceste animale să emită sunete întrerupându-se reciproc, pentru că astfel nu ar obţine prea multe informaţii”, a specificat Smith. „Ar fi interesant să existe o varietate de explicaţii alternative la acest subiect, pe lângă cele oferite actualmente.”

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!