Cum îşi înregistrează marca majoritatea clovnilor din lume

Publicitate

Simplu... vopsindu-şi faţa pe ouă.

Cum îşi înregistrează marca majoritatea clovnilor din lume
Publicitate

Fiecare machiaj al clovnilor este unic sau, cel puţin, aşa ar trebui să fie, deoarece există o regulă nescrisă în cadrul comunităţii globale a clovnilor, conform căreia nici un clovn nu ar trebui să copieze aspectul unui alt clovn.

În scopul protejării drepturilor de autor asupra modelelor faciale specifice ale unui clovn, Clowns International - cea mai veche societate de clovni din lume - deţine un registru al tuturor chipurilor de clovni cunoscuţi din lume. Dar în loc să păstreze fotografii ori schiţe reprezentând machiajul unic al clovnului, toate detaliile sunt pictate pe ouă ceramice şi decorate cu gulere, cravate, peruci şi pălării în miniatură, toate colectate din materialul costumului original al clovnului în cauză.

Cum îşi înregistrează marca majoritatea clovnilor din lume

Tradiţia a debutat în anul 1946, când Stan Bult - membru al clubului International Clowns Circus, numit acum Clowns International - a început să picteze chipurile unor bufoni remarcabili de circ, direct pe ouă golite de găină, drept hobby. Bult şi-a păstrat colecţia acasă şi, ocazional, o împrumuta pentru spectacole. El a creat aproximativ 200 de ouă în timpul vieţii sale. Din păcate, majoritatea au fost distruse într-un accident, atunci când au fost închiriate unei expoziţii din anii 1960.

Practica lui Bult de a picta chipurile clovnilor pe ouă a fost reînviată la sfârşitul anilor 1980, însă de data aceasta, colecţia a devenit un fel de registru informal în care Clowns International ţine evidenţa machiajului facial al bufonilor, astfel încât membrii să nu se poată copia unii pe alţii. Clovnii formulează o cerere pentru oul de bufon, iar după ce organizaţia Clowns International examinează solicitantul, un artist profesionist pictează chipul acestuia pe un ou ceramic. Numai acelor clovni care lucrează cu identităţi vizuale dezvoltate li se permite pictarea chipului pe ouă. Clovnilor nou-veniţi, copiilor şi non-interpreţilor nu li se aprobă cererea.

Cum îşi înregistrează marca majoritatea clovnilor din lume

Ouăle bufonilor sunt păstrate doar în câteva locuri din lume. În Marea Britanie există două colecţii - una situată la Wookey Hole din Somerset, iar cealaltă situată la Biserica Sfânta Treime din Dalston. Wookey Hole deţine cea mai mare parte a colecţiei - aproximativ 200 de opere în total - incluzând şi 40 de ouă originale, pictate de către Stan Bult. Ambele colecţii sunt deschise publicului.

Inspirat de registrul britanic al ouălor de clovni, un cuplu american a creat colecţia americană în jurul anului 1979. Acum conţine peste 700 de ouă pictate manual, conform acestui articol nedatat, incluzând bufoni de toate tipurile din întreaga lume. Spre deosebire de colecţia britanică, colecţia americană de ouă este în prezent stocată într-un depozit şi nu este accesibilă publicului.

Cum îşi înregistrează marca majoritatea clovnilor din lume

Mattie Faint, directorul Galeriei Clovnilor din cadrul Bisericii Sfintei Treimi şi un membru al Clowns International, vede registrul mai mult ca pe o modalitate de a memorializa interpreţii şi de a conferi prestigiu celor care iau foarte în serios arta de a fi bufon, mai degrabă decât ca pe un instrument de aplicare a drepturilor de autor. Cazurile în care clovnii încearcă să se copieze reciproc sunt foarte retrase, deoarece fiecare clovn doreşte o înfăţişare diferită, pentru a se distinge de restul colegilor.

Ouăle bufonilor nu reprezintă registrul în sine. Adevăratul registru constă din înregistrarea scrisă, completată cu numele real, numele de scenă, data debutului apartenenţei şi un număr de serie. Ouăle înfăţişează pur şi simplu „faţa publică a procesului de înregistrare”, spune Chris Stone, un alt membru al organizaţiei Clowns International.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!