Cum credeţi că va arăta lumea în 2037?

Publicitate

Cineva spunea, nu există inovaţie fără imaginaţie.

Cum credeţi că va arăta lumea în 2037?
Publicitate

Cum va fi lumea în 2037? Pentru răspunde la această întrebare, s-au adunat unele dintre cele mai mari minţi de science fiction – şi ne putem implica şi noi.

Proiectul se numeşte Scaunul 14C (din motive pe care le vom explica mai târziu), şi este administrat de către Fundaţia XPRIZE. Organizaţia este celebră pentru rularea unor concursuri de milioane de dolari pentru a realiza progrese pe anumite domenii, cum ar fi călătoria în spaţiu şi tehnologia. De această dată au privit în viitor.

„Noi, cei de la XPRIZE, suntem futurişti”, a declarat Eric Desatnik, directorul superior al relaţiilor publice de la XPRIZE şi liderul acestui proiect. „Noi credem că nu există inovaţie fără imaginaţie.”

Scriitorii, inclusiv Margaret Atwood (Povestea cameristei) şi Charlie Jane Anders (Toate păsările din cer) au primit un fir narativ şi apoi li s-a cerut să scrie o scurtă poveste. Site-ul va fi lansat cu aproximativ 25 de poveşti, urmând mai multe în viitor.

Cum credeţi că va arăta lumea în 2037?

Firul narativ constă din pasagerii aflaţi într-un avion care călătoreşte de la Tokyo spre San Francisco astăzi, care sunt trimişi fără să ştie, printr-o gaură de vierme (un „tunel” prin spaţiu-timp). Ei sosesc dintr-o dată la San Francisco pe 28 iunie 2037, iar fiecare autor preia câte un pasager şi expune o poveste unică despre sosirea lor în viitor.

Au fost create şi câteva lucrări personalizate în cadrul proiectului.

Toate acţiunile se petrec, cu excepţia acţiunii pasagerului din scaunul 14C. Pe o hartă online interactivă a avionului, unde putem explora poveşti de la fiecare scriitor, avem posibiliatea să selectăm printr-un clic acest scaun şi să ne prezentăm propria povestire, despre cum ne închipuim viitorul.

„Campania Scaunul 14C ne permite să descoperim câţiva dintre cei mai mari naratori sci-fi din lume, prezentând un set de viitoare imaginate pentru a atrage curiozitatea şi imaginaţia şi pentru a constrânge publicul să ia în considerare impactul tehnologiei asupra acestor viitoare”, a comentat Desatnik.

Cum credeţi că va arăta lumea în 2037?

Înregistrările vor fi acceptate până la data de 25 august, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe 26 septembrie. Premiul este şi acela, destul de impresionant. Este vorba despre o excursie pentru două persoane la Tokyo, care valorează 10.000 de dolari şi include patru nopţi într-un hotel de patru stele.

Povestirile vor fi apreciate în funcţie de trei criterii. Primul reprezintă viziunea unică asupra viitorului, cel de-al doilea urmăreşte corectitudinea firului narativ presetat, iar al treilea reprezintă perspectiva techno-optimistă asupra viitorului.

Câştigătorul se va vota de către Consiliul Consultativ de Știinţă, un grup format din peste 70 de autori science-fiction, reuniţi prin intermediul XPRIZE. Într-o serie de studiouri, aceştia au fost rugaţi să discute despre viziunile lor privind viitorul şi despre eventuala colaborare cu oameni de ştiinţă pentru a le transforma în realitate. Autorii îl includ pe Neil Gaiman (Zei americani) şi pe Andy Weir (Marţianul).

Cum credeţi că va arăta lumea în 2037?

Pare un proiect distractiv şi chiar dacă nu ne vom înregistra propria poveste, există o mulţime de alte poveşti interesante de explorat. Firul narativ poate fi vizionat aici.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!