72 de ani de la Ziua-D: ştiţi de la ce vine litera „D”?

Publicitate

Pentru istorici militari, milioane de americani, europeni, supravieţuitori şi familiile acelora ce au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, ziua de 6 iunie 1944 este cunoscută simplu „D-Day” - o zi recunoscută la nivel mondial ca punct de cotitură în Al Doilea Război Mondial.

72 de ani de la Ziua-D: ştiţi de la ce vine litera „D”?
Publicitate

În dimineaţa istoricei zile, a fost lansat un atac coordonat care implica peste 160.000 luptători Aliaţi ce au luat cu asalt plajele din Normandia, Franţa. Succesul din Ziua-D a fost critic în momentul în care Aliaţii câştigă în defavoarea Germaniei Naziste. Dar ce anume înseamnă? Ce reprezintă litera „D” din D-Day? Se poate referi la decizie, dominanţă, demonic, deces, sau din contră, se poate referi la divinitate? În timp ce nu există un acord complet cu privire la răspunsul căutat, câteva explicaţii general valabile, conduc toate răspunsurile posibile.

Muzeul Naţional al Celui de-al Doilea Război Mondial din New Orleans, Statele Unite ale Americii, oferă transparenţă subiectului, citând din „D-Day, June 6, 1944: The Climactic Battle of World War II”, al autorului Stephen Ambrose.

„Revista Time a raportat pe 12 iunie [1944], că „în măsura în care Armata SUA poate determina, prima utilizare a literei D pentru Day (zi), H pentru Hour (oră), a apărut în Field Order No. 8, a Armatei I americană, A.E.F., publicată pe 20 septembrie 1918, care citeşte `Armata I americană va ataca la Ora-H în Ziua-D având ca scop executarea unei ofensive la Saint-Mihiel.`”

72 de ani de la Ziua-D: ştiţi de la ce vine litera „D”?

Conform revistei Time, litera „D” din D-Day, vine simplu de la Day (zi), practic Armata I americană a atacat în Ziua-Z la Ora-O. Ar putea fi chiar atât de simplu? Probabil că da, probabil că nu. O altă carte „War slang”, scrisă de jurnalistul american Paul Dickson şi lexicograful H.L. Mencken, subliniază următoarele caracteristici:

„Au fost oferite multe explicaţii pentru semnificaţia Zilei-D, 6 iunie 1944, ziua în care Aliaţii au invadat Normandia, dinspre Anglia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Armata a declarat că este ~o simplă aliteraţie, precum H-Hour~. Alţii spun că primul D vine de la „Day”, adică „zi”, termenul folosit în codarea denumirii. Francezii susţin în continuare că litera D vine de la ”debarcare”, iar cei mai poetici insistă asupra prescurtării cuvântului „decizie”: zi de decizie. Atunci când cineva i-a scris Generalului Eisenhower în 1964, cerând o explicaţie, asistentul său executiv Brigadier General Robert Schultz i-a răspuns: `Generalul Eisenhower mi-a cerut să răspund la scrisoarea dumneavoastră. Reţineţi că orice operaţiune amfibie are o `dată de demarare`; prin urmare termenul prescurtat `D-Day` este des utilizat.”

Răspunsul pe scurt este că litera „D” ar putea însemna zi (day), demarare, debarcare sau (zi de) decizie. Singura realitate a Zilei-D este faptul că invazia a schimbat pentru totdeauna cursul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!