Castelul care a inspirat „Frumoasa adormită”

Publicitate

Castelul a fost construit iniţial în secolul al XI-lea ca o fortăreaţă, dar a evoluat de-a lungul timpului, devenind o bijuterie a arhitecturii renascentiste.

Castelul care a inspirat „Frumoasa adormită”
Publicitate

Amplasat la marginea pădurii Chinon şi cu vedere spre malurile fluviului Indre, în comuna franceză Rigny-Ussé, domneşte castelul Château d'Ussé, încă din secolul al XV-lea. Castelul a fost construit iniţial în secolul al XI-lea ca o fortăreaţă, dar a evoluat de-a lungul timpului, devenind o bijuterie a arhitecturii renascentiste, iar apoi, o casă rezidenţială splendidă.

Château d'Ussé a primit numeroşi oaspeţi celebri în interiorul zidurilor sale, cum ar fi Voltaire, Chateaubriand şi Charles Perrault, autorul francez care a inventat basmele moderne. Sejurul lui Perrault la Château d'Ussé s-a făcut remarcat, întrucât castelul - conform legendei - l-a inspirat pe Perrault să scrie povestea „Frumoasa adormită".

Castelul care a inspirat „Frumoasa adormită”

Castelul original a fost construit din piatră şi lemn de către războinicul Viking, Gelduin I, în jurul anului 1000 e.n. În timp, castelul şi-a pierdut rolul militar şi a devenit o reşedinţă elegantă. Familia Espinay a cumpărat castelul în secolul al XV-lea şi a efectuat modificări în stilul Renaşcentist italian. Casa i-a slujit timp de două secole. În secolul al XVII-lea, castelul a devenit proprietatea lui Louis Bernin de Valentinay, care a modernizat şi împodobit reşedinţa, înfiinţând, printre altele, şi o grădină cu o suprafaţă de 600 de hectare, proiectată de către renumitul arhitect peisagistic din Versailles, Le Nôtre. Pe perioada erei familiei Valentinay, Perrault şi Voltaire au venit la Ussé ca invitaţi. Se spune că Perrault a fost fascinat de castelul acoperit de iederă, care părea să prindă un contur magic, direct dintre copacii pădurii Chinon.

Castelul care a inspirat „Frumoasa adormită”

Castelul se află, în prezent, în posesia familiei Blacas d'Aulps, descendenţii ducesei de Duras Douairière, care a achiziţionat castelul în anul 1802. O mare parte a castelului este mobilată cu piese de mobilier şi tapiserii din secolul al XVIII-lea, acestea fiind împodobite şi păstrate de generaţii succesive. În ultimele două decenii, castelul a fost decorat cu manechine îmbrăcate în costume de epocă din secolul al XVIII-lea. Manechinelor li se schimbă ţinutele în fiecare an pentru a prezenta schimbările în ceea ce priveşte moda, de-a lungul secolului.

Legătura „Frumoasei adormite" nu a fost pierdută. În camere special decorate sunt adoptate unele dintre principalele scene din basm. Botezul tinerei prinţese, cumplitul moment când se înţeapă cu fusul şi clipa în care ea este trezită de către Făt-Frumos, sunt toate minuţios decorate cu figuri foarte naturale.

Surse: Wikipedia / Smithsonian

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!