Amiaza Lahaina: fenomenul care alungă umbrele

Publicitate

Observaţi ceva ciudat în această imagine? Soarele străluceşte, după cum se pot vedea şi umbrele maşinilor şi a pereţilor.

Amiaza Lahaina: fenomenul care alungă umbrele
Publicitate

Dar ce se întâmplă cu stâlpii galbeni? Ei de ce nu au umbre? Pare ca şi cum cineva ar fi tăiat aceşti stâlpi dintr-o altă imagine şi i-ar fi suprapus aici. Prima posibilitate, sau, este o captură de ecran (screenshot) dintr-un joc de video redat eronat, în care dezvoltatorul a uitat să pornească umbrele. Dar vă pot asigura că este o imagine reală şi a fost fotografiată în Hawaii.

Motivul pentru care nu există umbre este că soarele se află direct deasupra capului. Hawaiienii numesc acest fenomen Lahaina Noon sau Apogeul/Amiaza Lahaiana.

Hawaii este singurul stat din S.U.A. unde apare acest fenomen, de două ori pe an, însă nefiind singurul loc de pe pământ unde întâmpinăm evenimentul natural. De fapt, există un punct pe pământ, chiar acum, în timp ce citiţi acest articol, unde soarele nu reflectă nici o umbră. Acest punct se mişcă constant pe suprafaţa pământului, pe măsură ce planeta se roteşte. Probabil, că acum se află în mijlocul vreunui ocean, în deşert sau într-un loc tainic, necunoscut, unde fenomenul este dificil de observat sau nimeni nu-l conştientizează.

Amiaza Lahaina: fenomenul care alungă umbrele

Acest punct este numit punctul subsolar şi reprezintă cel mai fierbinte punct de pe planetă. La punctul subsolar, razele soarelui ating planeta perfect perpendicular, astfel încât orice obiect perpendicular nu va reflecta nici o umbră. Fenomenul „fără umbre”, Lahaina Noon a fost inventat de Muzeul Episcopal din Hawaii, referindu-se la vechea capitală Hawaiiană Lahaina, de pe insula Maui. „La haina” înseamnă „soare hain” în limba hawaiană.

Pe măsură ce pământul se roteşte, punctul subsolar se mişcă spre vest, înconjurând globul o dată pe zi. De asemenea, se mută spre nord şi spre sud între Tropicul Racului şi Tropicul Capricornului. Când punctul subsolar se află pe Tropicul Capricornului, este ziua solstiţiului din decembrie, iar solstiţiul din iunie se află în momentul în care punctul subsolar se află pe Tropicul Racului. În mod similar, echinocţiul din martie şi septembrie apare atunci când punctul subsolar traversează ecuatorul.

Amiaza Lahaina: fenomenul care alungă umbrele

Datele la care apare Amiaza Lahaina se schimbă de la an la an. Prima dată apare în luna mai, iar a doua în luna iulie. Ora variază de obicei între 12:16 şi 12:43 p.m. ora universală coordonată Hawaii-Aleută. Puteţi căuta în calendarul local sau pe internet, datele şi coordonatele exacte.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!