Tu ai bea o limonadă virtuală?

Publicitate

Arată ca limonada, are gust de limonadă, dar este de fapt apă. Această inovaţie ar putea revoluţiona întâlnirile online.

Tu ai bea o limonadă virtuală?
Publicitate

Dacă arată ca limonada şi are gust de limonadă, este limonadă? Oamenii de ştiinţă din Singapore au reuşit să păcălească simţurile, astfel încât să creadă acest lucru, doar cu un pahar de apă, câteva LED-uri şi un impuls electric.

Echipa de la Universitatea Naţională din Singapore îşi propune câteva planuri ambiţioase, printre care se numără distribuirea de băuturi prin intermediul internetului şi gustarea acelor superbe cocktail-uri Instagramate pe care le vedem în mod regulat, oferind beneficiarilor o experienţă senzorială la domiciliu.

„Oamenii postează întotdeauna imagini cu băuturi pe reţelele sociale - dar ce ar fi dacă am putea să şi încărcăm gustul? Acesta este scopul primar,” a declarat Nimesha Ranasinghe, un membru al echipei de cercetare, pentru jurnalul New Scientist.

Cercetatorii au prezentat experimentul lor la Conferinţa privind Interacţiune tangibilă, încorporată şi întrupată, care a avut loc în Japonia în luna martie. Ei au explicat modul în care au folosit un pahar mare fără picior umplut cu apă, căruia îi ataşaseră un electrod în jurul marginii exterioare. Atunci când consumatorii au atins paharul cu limba, acesta a transmis un impuls electric, stimulând papilele gustative şi mimând un gust acru.

Tu ai bea o limonadă virtuală?

Pentru a obţine aspectul de limonadă, cercetătorii au utilizat un senzor de culoare RGB pentru a capta culoarea corectă şi au folosit lumini cu LED-uri pentru a o imita, producând „limonadă” în trei culori diferite - galben, verde şi alb tulbure.

Pentru a testa succesul băuturii lor virtuale, oamenii de ştiinţă au invitat 13 voluntari pentru o degustare oarbă (nu se ştie dinainte din care tip de băutură se prelevează mostră) a unei varietăţi de pahare virtuale şi reale de limonadă. Ei au fost rugaţi să evalueze cât de acră era băutura, bazându-se pe modul în care arăta şi apoi pe gust.

Ei au descoperit că cei mai mulţi oameni au raportat limonada reală ca fiind mai acră, în timp ce limonada-LED li s-a părut mai acră. Deci, băutura virtuală atinge încă perfecţiunea, dar este destul de reuşită până în prezent. Limonada face parte dintr-o gamă de băuturi relativ simplu de imitat în comparaţie cu alte cocktail-uri mai complexe.

Ranasinghe şi echipa sa şi-au făcut planuri mari în scopul extinderii experimentului lor. Se lucrează deja la o „acadea electrică” şi îşi planifică să intensifice băutura digitală prin adăugarea altor funcţii, cum ar fi mirosul.

Tu ai bea o limonadă virtuală?

„Lucrăm la un cocktail complet virtual însoţit de miros, gust şi culoare”, a adăugat cercetătorul. „Vrem să fim capabili de a crea orice băutură.” De asemenea, el a sugerat că ar putea exista repercusiuni mai ample decât doar simpla savurare a unei băuturi virtuale cu prietenii online. Ar putea acţiona ca o alternativă, sau chiar mai mult, ca un înlocuitor pentru băuturile dulci pentru cei care doresc o „ajustare” fără calorii sau cu o cantitate prea mare de zahăr.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!