Peştii pot recunoaşte feţe umane

Publicitate

S-a dovedit că o specie de peşti tropicali este capabilă să diferenţieze feţele umane. Este pentru prima dată când peştii au dovedit această abilitate.

Peştii pot recunoaşte feţe umane
Publicitate

Cercetările recente efectuate de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford (Marea Britanie) şi de la Universitatea din Queensland (Australia), şi ale căror rezultate au fost publicate în Scientific Report, au demonstrat că unii peşti tropicali au capacitatea să distingă şi să recunoască feţele umane. Studiul a fost realizat cu peştii-arcaş (Toxotes chatareus), o specie tropicală cunoscută pentru capacitatea lor de arunca jeturi de apă pentru a trage în jos insectele. În timp ce noi nu deosebim un peşte de altul, dacă sunt din aceeaşi specie, se pare că peştele-arcaş nu are deloc aceeaşi problemă.

Peştele Arcaş are în medie doar 25 de cm şi trăieşte în apele din sudul Indiei şi Nordul Australiei. Acesta vânează insecte mici are se aşează pe ramurile sau frunzele aflate la mică distantă de suprafaţa apei. Oamenii de ştiinţă credeau că doar primatele sunt în stare să facă asta, poate şi câinii (după cum au arătat anumite studii) şi evident oamenii, care au o regiune cerebrală specializată în recunoaşterea facială.

Pentru a demonstra acest lucru, peştişorii au fost puşi în faţa unui experiment inedit. Mai multe fotografii alb-negru cu feţe umane au fost introduse în apă, după care aceştia au fost învăţaţi să recunoască o singură figură, contra unei recompense ce a constat într-o alimentaţie dublată. Capacitatea ulterioară a peştilor de a găsi fotografia persoanei care le dă mâncare a fost de 81%, deşi, potrivit cercetătorilor, experimentul a fost extrem de dificil ţinând cont de standardizarea fotografiilor afişate.

Peştii pot recunoaşte feţe umane

Succesiv, experimentul a fost efectuat comparând faţa familiară cu alte 44 de feţe diferite (deşi multe dintre ele erau asemănătoare).

Rezultatele au arătat că peştii au reuşit să recunoască faţa corectă în peste 80% din cazurile experimentului. Atunci când a fost modificată lumina şi culoarea feţelor, peştii au reuşit să recunoască chipurile într-un procent de până la 86%.

„Capacitatea de a face distincţia dintre un număr atât de mare de feţe umane este o sarcină extrem de dificilă, mai ales că toate chipurile au anumite trăsături comune. Până acum se credea că această abilitate extrem de dificilă o posedă doar primatele, care au un creier mult mai mare şi complex. Peştii au un creier mai simplu decât al maimuţelor sau oamenilor. Lor le lipseşte în întregime secţiunea creierului pe care oamenii o folosesc pentru recunoaşterea feţele celor dragi. În ciuda acestui fapt, peştii demonstrează comportamente vizuale impresionante, ceea ce ne poate conduce la ideea că un creier simplu poate finaliza sarcini mult mai complicate decât credeam", a explicat Dr. Cait Newport, cercetător la Universitatea din Oxford.

Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât peştii nu au un vortex vizual complex, aşa cum au, de exemplu, primatele, se arată într-un raport publicat de jurnalul Scientific Reports.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!