Pasărea acvatică pe cale de dispariţie la nivel global

Publicitate

În Cambodgia s-a descoperit o specie de pasăre de apă, care este în pericol global de dispariţie.

Pasărea acvatică pe cale de dispariţie la nivel global
Publicitate

Un grup de conservatori a declarat de curând, că a găsit o specie de pasăre acvatică, asemănătoare corcodelului, pe cale de dispariţie la nivel global, pentru prima dată în ultimii patru ani, în Sanctuarul Sălbatic Kulen Promtep (KPWS - cea mai mare zonă protejată din Cambodgia), aflat în provincia Preah Vihear din nord-vestul Cambodgiei. Pasărea se afla în cuibul său.

Acest sit din apropierea râului Memay este singura locaţie confirmată de reproducere din Cambodgia, pentru această specie foarte rară, a afirmat într-o declaraţie Societatea pentru Conservarea Naturii şi Vieţii Sălbatice (Wildlife Conservation Society, WCS).

Heliopais personatus, un fel de corcodel camuflat, este o specie vulnerabilă, în pericol de dispariţie, care face parte din ordinul Gruiformes, familia Heliornithidae, din zonele umede şi sălbatice ale subcontinentului estic Indian, Indochinei, Malaeziei şi Indoneziei. La fell ca restul familiei, relaţia Corcodelului African şi a Corcodelului Camuflat cu alte păsări, este prea puţin înţeleasă.

Pasărea acvatică pe cale de dispariţie la nivel global

Heliopais personatus apare pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii şi a Resurselor sale (UICN) ca fiind pe cale de dispariţie la nivel global, întrucât populaţia sa se află într-o scădere alarmantă, se nota în declaraţie.

Tot aici se adăuga şi că această specie fluvială trăieşte doar în Bangladesh, Cambodgia, India, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Singapore, Thailanda şi Vietnam, adăugând că populaţia sa globală este mai mică de 1.000 de indivizi, în timp ce prea puţine se ştiu despre numerele exacte din Cambodgia.

„La scurt timp după educarea comunităţilor locale despre Heliopais personatus, echipa de cercetători a lucrat împreună cu Comitetul Spaţiului Protejat Comunitar şi cu alţi membri ai comunităţii locale, privind identificarea speciei, am descoperit un corcodel camuflat în cuibul său, lângă Râul Memay," a declarat Rours Vann, lider al Ministerului Mediului şi al echipei de savanţi WCS din KPWS.

Pasărea acvatică pe cale de dispariţie la nivel global

„Sunt mândru de această descoperire, deoarece este a specie foarte rară. Noi nu am înregistrat orice alte cuiburi, din anul 2013,” a spus el. „Prin programul de protecţie a cuibului, am angajat doi săteni pentru a proteja cuibul, în scopul prevenirii oricăror daune sau a perturbării.”

Song Chansocheat, şeful adjunct al Departamentului de Mediu din provincia Preah Vihear, a declarat că personalul său va colabora îndeaproape cu pădurarii din mediul sălbatic al comunităţii, pentru a proteja această specie rară.

Peisajul Câmpiilor Nordice din provincia Preah Vihear este alcătuit din KPWS, Sanctuarul Sălbatic Prey Preah Roka şi Sanctuarul Sălbatic Chhep, găzduind o multitudine de păsări pe cale de dispariţie la nivel mondial.

Pasărea acvatică pe cale de dispariţie la nivel global

Printre acestea se numără speciile pe cale de dispariţie critică precum ibisul uriaş (Pseudibis gigantea), ibisul Davison (Pseudibis davisoni) şi trei specii de vultur, cele pe cale de dispariţie la nivel global precum raţa cu aripi albe (Asarcornis scutulata), corcodelul camuflat şi multe alte animale sălbatice de maximă importanţă, a declarat WCS.

„Această constatare oferă dovezi suplimentare ce atestă Câmpiile de Nord ale Cambodgia ca fiind un punct de referinţă important de biodiversitate şi o zonă critică în conservarea habitatului de reproducere al păsărilor acvatice, ameninţate cu dispariţia la nivel mondial”, a adăugat Alistair Mold, consultantul tehnic al WCS din Câmpiile Nordice ale Cambodgiei.

„Heliopais personatus sunt pe cale de dispariţie la nivel global şi extrem de rare în Cambodgia. Protejarea habitatelor fluviale vizate în locaţiile cheie de repreoducere, cum ar fi râul Mamay, este necesară pentru a asigura supravieţuirea acestor ultime populaţii cambogiene”, a spus el.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!