O nouă nuanţă de albastru a fost descoperită accidental

Publicitate

În 2009, un laborator plin de chimişti a descoperit un nou pigment, din pură coincidenţă.

O nouă nuanţă de albastru a fost descoperită accidental
Publicitate

După de a fost proclamat ca fiind „creaţia unui prigment albastru aproape perfect”, acest moment evrika este acum reprodus pentru pensulele artiştilor.

Acestă explozie de albastru a luat naştere atunci când oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Oregon (OSU) au încălzit oxid de mangan, împreună cu alte substanţe chimice, la peste 1200°C (2000°F). Deşi cercetătorii cercetau oxidul de mangan pentru unele dintre proprietăţile sale electronice, una dintre reacţiile oxidului au dat naştere, din greşeală unui nou pigment, denumit într-un mod atrăgător: „albastru YInMn”. Descoperirile studiului iniţial au fost publicate în jurnalul American Chemical Society.

„Practic, aceasta a fost o descoperire întâmplătoare”, a declarat Mas Subramanian, un profesor Milton Harris de ştiinţe materiale din cadrul Departamentului de Chimie OSU, într-un interviu. „Munca noastră nu are nimic de-a face cu cercetarea unui pigment.”

El a mai adăugat: „Apoi într-o zi, un student absolvent care lucra la proiect, tocmai preleva mostre dintr-un cuptor, exact atunci când eu treceam prin zonă, şi erau albastre, de un albastru foarte frumos. Am realizat imediat că se întrâmpla ceva uimitor.”

Totuşi, de ce este atât de special acest albastru?

Acest pigment este mult mai stabil atunci când este expus condiţii acide sau de căldură. În plus, spre deosebire de pigmenţii Prussian blue sau Cobalt blue, acesta nu emană cianură şi nici nu este cancerigen - cele două caracteristici fiind în totdeauna un aspect pozitiv. Și nu doar atât, proprietăţile puternic reflectorizante ale noului pigment îl fac foarte bun pentru zugrăvirea clădirilor. Acest pigment ar putea menţine temperatura scăzută în clădiri, prin reflectarea luminii infraroşii.

O nouă nuanţă de albastru a fost descoperită accidental

Subramanian a declarat recent într-un interviu pentru Artnet că pigmentul de devenit o alegere simpatizată de către artişti, datorită culorii sale vibrante şi a nivelului ridicat de durabilitate. Producătorii de vopsea Shepherd Color Company au licenţiat brevetul şi acum s-au oferit spre vânzare mostre de albastru YInMn.

Mas Subramanian a mai adăugat: „Pigmentul nostru este util în restaurarea operelor de artă, deoarce este similar ultramarinului însă mult mai durabil.”

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!