Hay-on-Wye: Oraşul cărţilor

Publicitate

În anii '70, Hay a devenit cunoscut drept „oraşul cărţilor”.

Hay-on-Wye: Oraşul cărţilor
Publicitate

Hay-on-Wye este un târg şi o comunitate de pe malul râului Wye din Powys, Țara Galilor, adiacent frontierei engleze. Descris adesea ca „oraşul cărţilor”, Hay-on-Wye atrage un număr mare de iubitori de carte care caută chilipiruri, în peste 40 de librării care vând în principal cărţi la mâna a doua. Localitatea găzduieşte, de asemenea, Festivalul de Literatură Hay, care întruneşte la sfârşitul lunii mai a fiecărui an peste 80.000 de scriitori, editori şi fani ai literaturii din întreaga lume.

Totul a început în anul 1961, atunci când Richard Booth şi-a deschis prima librărie de mâna a doua în Hay, într-o staţie de pompieri veche. El a angajat câţiva oameni puternici din ţinut şi i-a dus în America, unde bibliotecile se închideau una după alta, într-un ritm alert. De acolo a cumpărat cărţi şi le-a transportat în containere înapoi către Hay-on-Wye. De-a lungul timpului şi alte biblioteci s-au alăturat iniţiativei şi au creat standuri, magazine şi diferite alte modalităţi de a vinde cărţi vechi, în fiecare colţ. În anii '70, Hay a devenit cunoscut ca „oraşul cărţilor”. Astăzi, localitatea găzduieşte aproximativ 500.000 de turişti pe an.

Hay-on-Wye: Oraşul cărţilor Hay-on-Wye: Oraşul cărţilor

Printre numeroasele librării din Hay, cele mai neobişnuite şi mai încântătoare sunt cele numite „Librăriile onestităţii”. Aceste librării, uneori fiind nimic altceva decât un simplu raft pe un perete, nu au de obicei o denumire. Oamenii pur şi simplu aleg cărţi şi aruncă banii într-o micuţă cutie poştală. O astfel de librărie este situată la temelia Castelului Hay - o fortăreaţă datând din secolul al XII-lea, aflată în inima cătunului. Această librărie în aer liber constă din rafturi din lemn, stivuite de zidurile exterioare ale castelului şi căptuşite cu cărţi. Volumele broşate costă cânte 10 lire sterline fiecare, pe când cărţile cartonate costă doar o liră. Acolo există o cutie mică, având o crestătură în partea din faţă şi un semn alb care expune cuvintele „Plătiţi aici”.

Hay-on-Wye: Oraşul cărţilor

Începând cu anul 1988, Hay-on-Wye găzduieşte „Festivalul Hay de literatură şi artă”, care de-a lungul timpului a atras scriitori precum David Simon, Stephen Fry, Salman Rushdie şi Simon Singh. Descris de către Bill Clinton în anul 2001 ca fiind „Woodstock-ul minţii”, festivalul s-a extins în ultimii ani, incluzând în prezent performanţe muzicale şi avanpremiere cinematografice.

Surse: Wikipedia / Daily Kos

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!