Femeile sunt mai greu de împuşcat mortal

Publicitate

cercetătorii consideră că testosteronul este un aspect determinant în capacitatea de recuperare, hormon produs în cantitate mult mai mare la bărbaţi

Femeile sunt mai greu de împuşcat mortal

Tratarea unui bărbat rănit prin împuşcare, la o clinică din Baltimore

Publicitate

În urmă cu ceva ani, dr. Edward E. Cornwell, un chirurg de la Spitalul Johns Hopkins, trata un tânăr cu răni cauzate prin împuşcare, în zona inghinală şi a pieptului. Tânărul transportat la spital în stare critică, a reuşit să se stabilizeze, mulţumită doctorului. Cornwell avea un indiciu cu privire la motivul pentru care tânărul ajunsese în acea stare:

pentru că bărbatul a suferit injurii majore la nivelul testiculelor, astfel oprindu-i-se producţia de testosteron

Un studiu din 2010 a confirmat ipoteza lui Cornwell. Chirurgul a presupus că din cauza producţiei de hormoni, bărbaţii au un dezavantaj faţă de femei, în cazul unei recuperări cauzată de traume majore. Acesta a analizat datele a peste 48 de mii de pacienţi ai clinicii Johns Hopkins, transportaţi în stări grave şi cu tensiune arterială scăzută; o reacţie absolut normală în cazul pierderii de sânge.

La copiii cu vârste sub 12 ani şi la adulţii peste 65 de ani, rata de supravieţuire este aceeaşi la ambele sexe. Totodată, la grupa de vârstă 13-64 ani, perioada de maximă producţie hormonală, femeile prezintă şanse de supravieţuire semnificativ mai bune. Această rată a rămas neschimbată, chiar dacă cercetătării au luat în considerare şi alţi parametri precum culoarea pielii, valoarea asigurării de sănătate, precum şi alte tipuri de leziuni fizice.

Studiile efectuate cu şoarecii de laborator, arată că femela se recuperează mult mai rapid din traume decât masculul, cu excepţia studiilor efectuate cu masculi castraţi. Ca urmare a acestor studii, cercetătorii consideră că testosteronul este un aspect determinant în capacitatea de recuperare, hormon produs în cantitate mult mai mare la bărbaţi. La femei, nivelul de estrogen este mai ridicat; insă acesta, deşi le întăreşte sistemul imunitar, creşte riscul de boli autoimune, precum lupusul sau scleroza multiplă.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!