Agreăm persoanele care au ochii părinţilor noştri

Publicitate

Freud avea dreptate: Ne plac oamenii care au aceeaşi culoare a ochilor ca şi părinţii noştri.

Agreăm persoanele care au ochii părinţilor noştri
Publicitate

 

  • Bărbaţii heterosexuali sunt atraşi de iubite cu ochi de aceeaşi culoare ca şi cei a mamei lor.
  • Femeile sunt atrase de bărbaţi care au ochii de culoarea ochilor tatălui lor, conform unui nou studiu.
  • Complexul Oedip sugerează că oamenii sunt atraşi de părintele de sex opus.

Se pare că Freud a avut într-adevăr dreptate - avem tendinţa de a căuta parteneri care arată ca părinţii noştri, mai ales atunci când vine vorba de culoarea ochilor. Noua cercetare a constatat că bărbaţii sunt atraşi de iubite cu aceeaşi culoare de ochi ca şi cea a mamei lor, în timp ce femeile sunt atrase de bărbaţii ai căror ochi seamănă ca culoare cu cei ai tatălui lor. 

Studiul tulburător confirmă o teorie cunoscută sub numele de „întipărire sexuală pozitivă”, conform căreia mamiferele îşi aleg partenerii pe baza caracteristicilor părinţilor lor.

Agreăm persoanele care au ochii părinţilor noştri

Este o parte esenţială a teoriei complexului oedipal a lui Sigmund Freud. Înfiinţat în 1910, complexul lui Oedip sugerează că oamenii sunt atraşi în mod inconştient de părintele lor de sex opus.

Cercetătorii din cadrul Universităţii din Glasgow au întrebat 300 de bărbaţi şi femei care este culoarea ochilor părinţilor lor, precum şi a jumătăţii acestora (a partenerului/partenerei). Au înregistrat, apoi, aceste culori în două grupe - culori deschise (căprui, verzi, albastru-verzui, albaştri şi gri) şi culori închise (negri, maro închis şi maro deschis).

Femeile heterosexuale au fost de două ori mai susceptibile de a avea un iubit cu o culoare a ochilor asemănătoare cu cea a ochilor tatălui lor, conform rezultatelor studiului. Bărbaţii heterosexuali au fost de două ori şi jumătate mai susceptibili de a avea iubite cu o culoare a ochilor asemănătoare cu cea a mamei lor.

Agreăm persoanele care au ochii părinţilor noştri

„Partenerii romantici umani tind să aibă trăsături fizice similare, dar mecanismele care cauzează această homogamie sunt controversate”, au scris cercetătorii conduşi de Lisa DeBruine în revista online BioRxiv. „O potenţială explicaţie ar fi potrivirea directă cu propriile caracteristici.”

„În mod alternativ, studiile care arată similitudinea dintre părinţi şi partener/ă sprijină teoria întipăririi sexual pozitive, conform căreia indivizii sunt mai susceptibil în a-şi alege parteneri cu caracteristici fizice ale părinţilor lor de sex opus”.

Agreăm persoanele care au ochii părinţilor noştri

Studiul sprijină ideea de „întipărire sexuală pozitivă”, conform căreia animalele îşi aleg parteneri care împărtăşesc atribute cu părinţii lor.

Cercetările sugerează că acest fenomen apare cu totul concentrat pe ochi şi de aceea imităm ideologiile oedipale. Totuşi, cercetătorii nu au explicat dacă ar putea exista un avantaj evolutiv în alegerea unei persoane care să semene cu un părinte.

În luna mai a acestui an, cercetătorii au afirmat că au găsit „dovezi clare” în ceea ce privesc asemănările dintre feţele fraţilor femeilor şi partenerii lor. Deşi ideea de a avea o relaţie cu cineva care arată ca fratele nostru ar putea fi deranjantă, de fapt, demararea unui parteneriat cu cineva care arata ca acesta ar putea fi un avantaj genetic, au sugerat cercetătorii.

Agreăm persoanele care au ochii părinţilor noştri

Cercetătorii de la Universitatea Northumbria au cerut voluntarilor să evalueze asemănările faciale dintre fraţi şi iubiţi dintr-o selecţie aleatorie de femei.

„Nu toate femeile aveau parteneri care arătau ca fraţii lor – însă, ideea este că ar putea fi destul de ciudat să credem că partenerii noştri ar putea semăna în orice fel cu fraţii noştri - şi o anticipare oarecare ar putea sugera faptul că partenerii şi fraţii nu se aseamănă chiar deloc”, a declarat Dr. Tamsin Saxton de la Universitatea Northumbria.

„Cu toate acestea, studiul nostru a constatat că există o asemănare subtilă, în medie, pe întreg eşantionul”, a adăugat ea.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!