Soldaţii din Garda Reginei chiar nu au voie să reacţioneze la nimic?

Publicitate

Aflaţi la datorie, soldaţii din Garda Reginei Marii Britanii, pot sau nu să reacţioneze la oameni?

Soldaţii din Garda Reginei chiar nu au voie să reacţioneze la nimic?
Publicitate

„Garda Reginei” cuprinde diverşi soldaţi însărcinaţi cu păzirea reşedinţelor Reginei şi, prin extensie, a Reginei însăşi. Constând din soldaţi (în mare parte) aleşi individual din cinci regimente de elită, din cadrul armatei britanice, Garda Reginei este renumită pe plan internaţional pentru devotamentul lor stoic la datorie. Cu toate acestea, contrar convingerii populare, aceşti soldaţi au voie să se mişte (şi pot face acest lucru în mod regulat, chiar şi atunci când sunt de gardă, nu doar în cadrul paradei) şi, în anumite circumstanţe, reacţionează la interogatorii amatori sau la evenimente similare.

Acestea fiind spuse, aflându-se în timpul serviciului în afara unei reşedinţe a Reginei, aceste santinele sunt instruite să rămână neclintite în faţa a tot ce se întâmplă, de la condiţii meteorologice extreme până la abuzurile zgomotoasa la câţiva centimetri de feţele lor. De fapt, dacă ajung să necesite a-şi face nevoile în timpul schimbului lar de două ore (în general două ore la datorie, patru ore pauză), ei rămân la fel de imperturbabili şi impasibili pe exterior, precum au fost instruiţi, şi îşi îndeplinesc necesităţile, pur şi simplu în pantalonii lor groşi de lână, care, conform Gardianului Shaun Marsden, „sunt suficient de întunecaţi ca nuanţă, pentru a le acoperi jena”. (Deşi aceste întâmplari pot părea ireale pe o perioadă atât de scurtă de timp, ar trebui remarcat faptul că în zilele caniculare de vară, gardienii sunt instruiţi să bea cantităţi foarte mari de apă înainte de a intra la datorie, pentru a preveni insolaţia şi deshidratarea.)

Soldaţii din Garda Reginei chiar nu au voie să reacţioneze la nimic?

În ciuda acestor bastioane ale reputaţiei stoicismului britanic, ei se mişcă în mod regulat - la cel puţin fiecare 10 minute se vor întoarce şi vor patrula în jurul postului, ceea ce implică, de obicei, aproximativ 10-20 de paşi într-o direcţie şi înapoi, pentru a-şi relua vigilenţa. Ocazional, un gardian poate efectua un astfel de marş pentru a se apropia de un individ din vecinătatea sa, ce reprezintă o particularitate neplăcută sau ceva similar, însă, în general, scopul acestor scurte plimbări este repunerea în mişcare a sângelui şi de a-l împiedica să pătrundă în cantitate prea mare în picioare, întrucât acest lucru ar cauza pierderea conştiinţei soldatului.

În ceea ce priveşte leşinul, dacă un soldat începe să se simtă ameţit, ei sunt instruiţi să „leşine la atenţie”. În esenţă, acest lucru înseamnă că ei trebuie să leşine menţinându-şi poziţia de „drept”.

Desigur, nu este un eveniment comun, însă se mai întâmplă din când în când. De exemplu, la evenimentul Trooping the Color 2017, când temperaturile au atins valori de aproximativ 27°C, cinci persoane din Garda Reginei, s-au copt în uniformele lor în straturi groase şi în pălăriile lor din piele de urs şi au leşinat.

Soldaţii din Garda Reginei chiar nu au voie să reacţioneze la nimic?

Pe lângă leşin şi marş, gardienii se pot mişca şi în alte moduri - în cele din urmă sunt gardieni. Cu toate acestea, având în vedere că rolul lor a fost în mare parte redus la unul simbolic, iar autorităţile locale sunt cele care se ocupă, în general, de problemele care apar în jurul reşedinţelor Reginei, în zilele noastre, faptul că aceşti soldaţi de elită îşi modifică poziţia stoică normală, se datorează dorinţelor turiştilor, mai degrabă decât unei ameninţări reale la adresa Curţii.

De aceea, membrii Gărzii Reginei rareori vor reacţiona deschis la turiştii care fac fotografii sau care la spun glume în speranţa de a-i face să zâmbească, pentru că sunt instruiţi să ignore complet chestii de genul ăsta.

De asemenea, un gardian a remarcat că, deşi excepţional de rar, uneori un turist va spune o glumă deosebit de bună, care ar putea provoca un zâmbet sau chiar un râs în hohote, ceea ce însemnă că soldatului compromis i se vor tăia câteva zile din salariu (chiar până la o săptămână, în funcţie de gravitatea încălcârii Regulamentului), putând suporta şi alte pedepse, inclusiv, în cazurile extreme, de a fi demişi definitiv.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!