Reconstituirea feţei lui Mozart: cum ar fi arătat celebrul compozitor

Publicitate

Wolfgang Amadeus Mozart este considerat unul dintre cei mai prolifici compozitori care au existat vreodată.

Reconstituirea feţei lui Mozart: cum ar fi arătat celebrul compozitor
Publicitate

Aproape fiecare om care a studiat istoria, probail că a auzit de Mozart şi a văzut câteva dintre portretele pe care acesta le-a pictat, dar iată o inovaţie pe care criminaliştii germani au reuşit să o creeze: Oficiul Federal German de Poliţie Criminală a reuşit să reconstruiască înfăţişarea celebrului compozitor austriac pe care ar fi putut-ot avea acesta în viaţa reală din anul 1777, utilizând patru dintre tablourile-portret contemporane.

Iată cum consideră experţii germani, că ar fi arătat Mozart la aproximativa vârstă de 21 de ani:

Reconstituirea feţei lui Mozart: cum ar fi arătat celebrul compozitor

Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la 27 ianuarie 1756, la Salzburg, pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat ce făcea parte din Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană (după 1804 devenit Imperiul Austriac).

În registrul de botez, Mozart a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. Mai târziu, în Italia, şi-a luat numele de „Amadeus", traducerea latină a lui „Theophilus” („Iubitorul de Dumnezeu”).

Încă de mic copil, Wolfgang dă dovada geniului său muzical. La vârsta de cinci ani, înainte de a şti să scrie, compune câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său. În ianuarie 1762, Leopold Mozart obţine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei săptămâni, pentru „a arăta lumii acest miracol". Acest turneu a durat nouă ani. Prima apariţie are loc la München, unde Wolfgang execută muzică la clavecin în faţa prinţului elector de Bavaria, după care familia Mozart pleacă la Viena, tânărul Wolfgang concertând în faţa familiei imperiale. Urmează un lung turneu european, la finalul căruia Mozart, deja adolescent, revine la Viena. Oraşul era în acea epocă capitala mondială a muzicii clasice. Mozart se simte în sfârşit independent şi îşi creează un cerc de relaţii, conştient de faptul de a fi un virtuoz fără egal al pianului. Înregistrează primul mare succes cu opera „Răpirea din serai”, fiind felicitat de însuşi împăratul Iosif II cu cuvintele: „o muzică prea frumoasă pentru urechile noastre.”

Reconstituirea feţei lui Mozart: cum ar fi arătat celebrul compozitor

Între 1784 şi 1786, Mozart realizează în medie o compoziţie la fiecare două săptămâni, cele mai multe adevărate capodopere. În martie 1790 dă ultimul său concert public, interpretând Concertul pentru pian KV595. Compune încă opera „Flautul fermecat”, cu care obţine un succes enorm. Începând din luna noiembrie 1791, sănătatea lui Mozart se degradează însă progresiv. Se pare că suferea de o febră reumatismală recurentă cu insuficienţă renală. În ziua de 5 decembrie 1791, viaţa scurtă a lui Wolfgang Amadeus Mozart se stinge pentru totdeauna. Avea numai 35 de ani. Cauza decesului nu este clară. Diagnosticul medicului constatator era „febră cu eczemă”. Alte cauze pomenite erau: sifilis, trichineloză, congestie renală, insuficienţă cardiacă.

În scurta sa viaţă, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de opere muzicale, cele mai multe neegalate în frumuseţe sau profunzime.

Reconstituirea feţei lui Mozart: cum ar fi arătat celebrul compozitor

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!