Insula, unde se plăteşte în pietre uriaşe

Publicitate

Yap este o insulă în Arhipelagul Carolina, în vestul oceanului Pacific şi unul din cele patru state ale Statelor Federate ale Microneziei.

Insula, unde se plăteşte în pietre uriaşe
Publicitate

Deşi moneda de circulaţie este, localnicii încă utilizează pentru diverse tranzacţii (terenuri, daruri de nuntă etc.) nişte discuri din aragonit (un mineral alcătuit din carbonat de calciu cristalizat având cristale mari de cuarţ, mineral care nu se găseşte pe insulă) asemănătoare unor pietre de moară cu o gaură în mijloc (pentru facilitarea transportului lor cu ajutorul unor prăjini). Localnicii le numesc Rai. În trecut erau folosite ca mijloc de plată pentru cumpărarea de mâncare, terenuri, case, construirea unei canoie sau ca daruri la diverse ceremonii. În 1910 o monedă cu diametrul de 3 palme (unitate de masură utilizată pe insula Yap) valora 1000 nuci de cocos sau un purcel de 40-50 kg, ori 50 coşuri de mâncare.

Aceste discuri au toate caracteristicile monedei, fiind un mijloc de plată şi de tezaurizare. Dimensiunile sunt foarte variate: de la câţiva cm în diametru până la aproape 4m, iar greutatea poate ajunge la câteva tone.

Rai erau tăiate în stâncă şi prelucrate cu unelte primitive confecţionate din cochilii de scoici. Abia în secolul 19 un aventurier irlandezo-american a introdus unelte metalice pentru prelucrarea „banilor”. Valoarea unei monede Rai nu este dată doar de mărimea ei, ci şi de aspectul, calitatea şi textura pietrei. Efortul depus pentru a extrage discul, greutăţile întâmpinate pentru a-l aduce pe insulă sporeau valoarea monedei. Astfel, o monedă mică putea valora mai mult decât una de dimensiuni mari.

Insula, unde se plăteşte în pietre uriaşe

Piese individuale se găsesc peste tot pe insulă, dar cele mai multe sunt ţinute într-o aşa numită „Bancă a banilor de piatră”, un loc din sat unde se organizează diverse ceremonii. Când monedele de piatră îşi schimbă proprietarul acestea nu sunt mutate din loc (lucru foarte dificil de altfel datorită dimensiunilor şi greutăţii lor) ci doar se consemnează noul proprietar.

În 1929 Guvernul japonez a inventariat monedele de piatră de pe insulă, existau 13.281 piese. În prezent mai sunt sub 50%, multe Rai fiind distruse în cel de-al doilea război mondial, ori au fost utilizate ca ancore sau pentru pavarea pistei aeroportului japonez construit pe insulă în timpul războiului. Cele mai vechi piese datează de peste 250 de ani, iar ultima a fost realizata in 1931. În 1986 valoarea numismatica a unei monede Rai varia între 400$ pentru o piesă de circa 15cm în diametru şi 3500$ pentru una de 60 cm diametru. În prezent aceste inedite monede nu pot fi scoase de pe insulă fără acordul Guvernului Federaţiei statelor din Micronesia.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!