Prăjiturile sculpturale cioplite din foi de ciocolată

Publicitate

Industria alimentară reprezintă o zonă tot mai explorată în rândul designerilor.

Prăjiturile sculpturale cioplite din foi de ciocolată
Publicitate

Lucrările multistratificate şi tridimensionale ale artistului José Margulis au fost transformate în delicatese gustoase de către fostul arhitect-actualul bucătar din segmentul patiseriei, Dinara Kasko.

Tartele Kinetice (Kinetic Tarts) se mândresc a fi rezultatul unei colaborări dintre Kasko şi Margulis, care au lucrat împreună pentru a crea versiuni comestibile ale lucrărilor lui pentru publicaţia alimentară So Good. Margulis, un artist de opere mixte din Miami, îşi modelează sculpturile din straturi de folii din material plastic, colorate, creând un model geometric care îşi modifică forma în funcţie de unghiul de vizualizare.

Kasko, dornică să păstreze proprietăţile lucrărilor lui Margulis, a apelat la artist pentru a-i schiţa diferite idei şi s-a inspirat din desenele sale pentru a crea o serie de sculpturi comestibile. Maşinile de tăiat industriale au fost folosite pentru a felia foiţe de ciocolată roşie şi albă, mai înainte ca fiecare să fi fost asamblată deasupra unei tarte de afine în formă pătrată.

Prăjiturile sculpturale cioplite din foi de ciocolată

„Am încercat să transform creaţiile sale, realizate din plastic, aluminiu şi acrilice, în ceva comestibil, folosind tehnici şi ingrediente de bază," a declarat Kasko. „Cu toate acestea, am dorit să-i păstrez mesajul şi senzaţia."

„A trebuit să fie o performanţă de instalare prin care arta a fost creată de José Margulis şi apoi, transformată de către mine într-o piesă de artă comestibilă, consumată mai târziu - pentru ca apoi să dispară," a continuat ea. „Transformam obiectul artei în ceva comestibil, care s-ar disipa câteva momente mai târziu, subliniind în acelaşi timp arta efemeră, temporalitatea sa în viaţa noastră."

Născută în Ucraina, Kasko şi-a început cariera ca arhitect şi vizualizator 3D. Purtând amprenta experienţei sale profesionale din trecut, deserturile bucătăresei-şef Kasko au caracteristici arhitecturale, pe care ea le realizează adesea, folosind matriţe din silicon modelate cu ajutorul software-ului 3ds Max, de la Autodesk.

Prăjiturile sculpturale cioplite din foi de ciocolată

O altă creaţie a sa, numită Baloane de prăjitură, se află într-o cochilie în formă de balon, din ciocolată albă, aşezată într-o matriţă de silicon, în timp ce Desertul Geometric are o suprafaţă care pare a fi din beton.

Industria alimentară reprezintă o zonă tot mai explorată în rândul designerilor. Absolventa Colegiului Regal de Artă, Kia Utzon-Frank, a proiectat o serie de prăjituri deghizate în piatră lustruită, în timp ce arhitectul italian Salvatore Spataro a creat versiuni miniaturale din ciocolată ale uneltelor din agricultura siciliană şi ale jucăriilor, precum coşuri, mincioage de pescuit şi titireze.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!