Mica boltă Gilmerton din Edinburg

Publicitate

Misterioasa galerie i-a ţinut pe oameni în suspans timp de generaţii întregi.

Mica boltă Gilmerton din Edinburg
Publicitate

La doar câţiva metri sub străzile din Gilmerton, un fost sat minier aflat la marginea de sud a oraşului Edinburgh, în Scoţia, regăsim o serie de pasaje subterane şi camere sculptate manual din piatră de nisip. Galeria subterană Gilmerton sau Gilmerton Cove (engl.), aşa cum este numită, a fost cunoscută de secole, însă vârsta şi scopul său a reprezentat un mister pentru oameni de generaţii întregi.

Confrorm teoriei tradiţionale, Cove a fost opera lui George Paterson, un fierar local, despre care se spune că ar fi finalizat această casă de locuit subterană, în 1724, după cinci ani de muncă grea. Casa lui subterană avea mese şi băncuţe, luminatoare, o reţea de canalizare, inclusiv o groapă misterioasă, adâncă, verticală, toate sculptate cu măiestrie, din piatră. Este cunoscut faptul că George Paterson folosea complexele caverne, drept tavernă, mulţi dintre domnii oraşului coborând în tainicul beci spre a se delecta cu băuturi alese, în timpul Sabatului. Dar studiile arheologice efectuate la începutul secolului trecut sugerează că Gilmerton Cove a fost excavat cu mult timp înainte de naşterea lui George Paterson.

Mica boltă Gilmerton din Edinburg

De atunci, au apărut mai multe teorii cu privire la cine a construit galeriile şi la ce anume erau utilizate. Printre posibilii „suspecţi” se numără Cavalerii Templieri, Masonii, Druizii şi contrabandiştii.

O investigaţie vastă a Micii Galerii subterane Gilmerton din 2000, a concluzionat că aceasta a fost folosită atât de regulat şi reutilizată în decursul ultimelor secole, încât toate dovezile arheologice semnificative ale originilor sale au fost pierdute.

Cove este acum deţinută de Patrimoniul istoric şi arhitectural Gilmerton şi este deschisă vizitatorilor.

Mica boltă Gilmerton din Edinburg

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!