Curcubeul lichid al Columbiei

Publicitate

Râul multicolor al Columbiei uimişte lumea fără încetare.

Curcubeul lichid al Columbiei
Publicitate

În anumite luni ale anului, râul Caño Cristales din Columbia se transformă în nuanţe de roşu, albastru, galben, portocaliu şi verde într-un peisaj natural vibrant care nu apare nicăieri în altă parte pe Pământ.

Un râu fără pereche în lume
La est de Munţii Anzi, în Caño Cristales din centrul Columbiei se află un râu ca nici un altul. Ajungând la o lungime de 100 km şi denumit uneori „Curcubeul lichid”, Caño Cristales adoptă în anumite luni ale anului nuanţe de roşu, albastru, galben, portocaliu şi verde etalând un peisaj natural vibrant care nu are pereche în lume.

Curcubeul lichid al Columbiei

Aventura de a sosi la această destinaţie
Până la mijlocul anilor 2000, activitatea teroristă din apropiere a îngreunat mult accesul spre Caño Cristales, acesta devenind aproape imposibil. Dar astăzi, armata columbiană controlează zona pe o rază de 30 km, în jurul oraşului La Macarena, oraşul prăfuit care serveşte drept poartă de acces către Caño Cristales, transformând regiunea într-una deschisă şi sigură pentru turişti. Accesat de către curse de zbor de la Bogotá sau Villavicencio, aeroportul din Macarena este atât de mic, încât camionul său de bagaje este tras de un catâr. Bărci motorizate apoi atunci a alerga de La Macarena-a lungul râului Guayabero, unde macaws roşu strălucitor şi lucios, culori ruginii maimuţe urlătoare locuiesc pe malul.

Caño Cristales nu este accesibil cu maşina, ci doar pe jos sau călare.

Curcubeul lichid al Columbiei

Plante mofturoase
Unii oameni cred în mod eronat că nuanţele râului Caño Cristales provin de la alge sau de la muşchi. Adevăratul vinovat este, de fapt, o plantă acvatică endemică numită macarenia clavigera, care necesită condiţii precise, incluzând nivelul optim al apei şi cantitatea potrivită de lumină solară, pentru a-şi însuşi culorile intens-luminoase. Culorile pot fi văzute doar din iunie până în decembrie; din ianuarie până în mai - sezonul uscat - Caño Cristales este închis pentru călători, pentru permite ecologiei zonei să respire. Râurile pot, de asemenea, să se opreacă din funcţionare complet, forţând plantele macarenia clavigera spre o hibernare incoloră.

O multitudine de nuanţe ale macareniei clavigera
Deşi nuanţele de roşu - de la roz pal până la ciclamen aprins, roşu sângeriu până la castaniu - sunt cele mai frecvente, planta macarenia clavigera devine verde stridentă în zone umbrite. Râul a mai fost văzut şi în nuanţe de albastru, galben şi portocaliu.

Curcubeul lichid al Columbiei

Legende locale
Caño Cristales poate fi a noutate pentru turişti, însă băştinaşii cunosc râul şi culorile sale de generaţii. Multe repere din şi în jurul curcubeului lichid au fost numite de localnici, printre care se numără Piscina Carol, care şi-a primit numele după ce un bărbat a auzit că naşterea este mai puţin dureroasă în apă, îndemnându-şi soţia să-i dea naştere fiicei sale Carol într-un bazin liniştit şi protejat în aval de cascadă.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!