Ce culoare are soarele?

Publicitate

Ce se întâmplă atunci când purtăm haine albe într-un club în care sunt reflectoare albastre? Hainele par albastre. Ce se întâmplă cu o maşină albă sau o reclamă plasată pe un fundal alb, în jurul prânzului, într-o zi însorită?

Ce culoare are soarele?
Publicitate

În cultura populară se spune că Soarele este galben. În multe comunităţi de pe pământ există acest mit şi aici ne referim la indienii americani, aborigenii australieni (Ce culoare are soarele de pe steagul aborigenilor?), olandezii şi aşa mai departe. Ei bine, toţi aceştia se înşală. O suprafaţă albă va adopta culoarea luminii care cade pe ea, iar acest lucru poate fi folosit pentru a demonstra că Soarele este alb. Soarele îşi schimbă culoarea în galben doar atunci când lumina de la Soare trece prin atmosfera Pământului.

Ce se întâmplă atunci când purtăm haine albe într-un club în care sunt reflectoare albastre? Hainele par albastre. Ce se întâmplă cu o maşină albă sau o reclamă plasată pe un fundal alb, în jurul prânzului, într-o zi însorită? Atât maşina albă, cât şi reclama vor rămâne absolut albe, fără să devină câtuşi de puţin galbene.

Soarele este alb. De fapt, Soarele reprezintă definiţia culorii alb.

Ce culoare are soarele?

Cum a apărut totuşi acest mit aproape universal? Nu se ştie cu certitudine, dar una dintre explicaţii ar putea fi aceea că Soarele capătă o tentă galbenă doar în momentele în care poate fi privit în condiţii de siguranţă – atunci când se află aproape de orizont, la răsărit sau la apus. Sau, poate că Soarele „pare” galben atunci când este comparat cu cerul albastru. Acest efect se manifestă atunci când cerul albastru este privit mai mult timp şi se aruncă apoi o privire rapidă către Soare. Cromatica vederii este, în acest caz, modificată spre albastru şi Soarele este perceput, pentru câteva clipe, suprapus peste imaginea reziduală, apărând galben-roşiatic.

Toate stelele au o culoare. De la stele albe şi galbene, la giganţi albaştri şi supergiganţi. Culoarea unei stele este determinată de temperatura acesteia. Și acum să învăţăm puţină fizică. Atunci când fotonii scapă din interiorul unei stele în spaţiu, aceştia au cantităţi diferite de energie. O stea poate să emită lumină infraroşie, roşie, albastră şi ultravioletă în acelaşi timp. Stelele pot emite chiar şi raze gama şi raze X.

Ca urmare, aproape toţi credem că Soarele este galben, chiar dacă vedem în fiecare zi maşini albe şi haine albe. Ele nu ar părea albe dacă Soarele ar fi cu adevărat galben. Iar Soarele se vede întotdeauna alb atunci când este privit rapid (când se află mult deasupra orizontului).

Ei bine, acum că am aflat culoarea reală a soarelui, care rămâne totuşi relativă, putem să începem să ne învăţăm copiii sau măcar să povestim pedagogilor.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!