Cel mai frumos cal din lume

Publicitate

Acest cal este atât de frumos precum o statue din bronz. Cu un păr incredibil de lucios, astfel încât pare a fi metalic în lumina soarelui, „Akhal Teke” reprezintă emblema naţională a ţării Turkmenistan.

Cel mai frumos cal din lume
Publicitate

Deloc surprinzător, acesta este cunoscut drept Calul de Aur. Această frumuseţe exotică, extraordinar de graţioasă şi versatilă, nu a fost cunoscută decât recent în afara graniţelor Uniunii Sovietice.

Exoticul animal este un cal de mărime mijlocie, atestat de peste două milenii în zonele de semideşert ale Kazahstanului şi Turkmenistanului şi din apropierea Mării Caspice. Creşterea rasei ahaltechin continuă preponderent în fostele republici sovietice din Asia. Are părul mătăsos, de un auriu cu reflexe metalice  uluitoare, este suplu, are picioarele lungi, coama foarte scurtă şi este incredibil de graţios.

În prezenţa sa, avem impresia că este o statuie sau că are părul vopsit, nicidecum că aşa este rasa lui. I se mai spune „Calul de Aur” şi este „singurul pur sânge cu adevărat pur”. Rasa „Akhal Teke” îşi are originile în Turkmenistan şi a fost de două ori în pericol de dispariţie. Prima dată, această rasă a fost în pericol de extincţie în 1924, când oraşul Ashkabad a fost lovit de seisme foarte puternice.

Cel mai frumos cal din lume

Apoi, în anul 1948, aceşti cai au fost trimişi spre abator de către ruşi, numai câteva exemplare reuşind să scape. La ora actuală, în întreaga lume trăiesc mai puţin de 3.000 de exemplare din rasa „Akhal  Teke”.

Ahaltechin este una dintre cele mai rare şi vechi rase de cai din lume. Energia şi rezistenţa la temperaturi foarte ridicate sunt deosebite. În 1935, caii ahaltechin au reuşit să ducă la bun sfârşit, în 84 de zile, o călătorie de la Ashgabat la Moscova, pe o distanţă de 4.185 km, din care aproape 1.000 de km prin deşert, în mare parte distanţa fiind străbătută fără apă. Aceste date logistice nu au fost egalate până în prezent.

Akhal Teke este una dintre cele mai neobişnuite rase de cai pentru călărie, apreciat în mod special pentru viteza lui, anduranţa, mers confortabil, inteligenţa şi uşurinţa de a fi dresat. Cursele de cai ahaltechin sunt foarte populare în Turkmenistan. Turkmenii folosesc pentru hrănirea cailor o dietă foarte bogată în proteine, bazată pe lucernă uscată, căcărează de oaie, ouă, orz şi quatlame (un fel de prăjiturele din cocă prajită). Noaptea, caii sînt acoperiţi cu pături groase pentru a-i proteja de frigul tipic noaptea în deşert. Păturile sunt folosite şi pentru a-i feri de soare după amiaza.

Cel mai frumos cal din lume

În 2011, aflat în timpul primului său mandat, preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedow, a emis un decret prin care s-a stabilit ca în fiecare an să aibă loc un concurs de frumuseţe pentru caii de rasă din ţară. Astfel, caii din rasa antică ahaltechin participă la acest concurs în luna aprilie a fiecărui an.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!