Un virus neobişnuit a deformat carcasa unui telefon

Publicitate

Acest program maliţios de criptominare este atât de puternic încât a deformat un telefon.

Un virus neobişnuit a deformat carcasa unui telefon
Publicitate

Un grup de cercetători ruşi, din domeniul securităţii, care lucrează la compania Kaspersky Lab a analizat un software dăunător care poate ataca telefonul unei persoane şi este setat să efectueze o gamă largă de activităţi maliţioase, printre care se numără minatul de criptomonede. Programul este atât de puternic încât rularea constantă a acestuia pe fundal, a determinat umflarea acumulatorului dintr-un dispozitiv de test, în numai două zile.

Maliţiosul soft, cunoscut sub numele de Trojan.AndroidOS.Loapi, a fost descris ca fiind un „geniu universal” sau un „factotum”. Dincolo de criptominare, programul mai şi bombardează utilizatorii cu fel de fel de anunţuri, poate lansa atacuri de tip DDos (Distributed Denial of Service, blocarea distribuită a serviciului), subscrie utilizatorul la servicii de mesagerie de tip SMS cu plată, ba chiar luptă şi împotriva încercărilor de a fi eliminat.

Un virus neobişnuit a deformat carcasa unui telefon

Programul maliţios afectează telefoanele Android şi odată ce fişierele „rău intenţionate” sunt descărcate, acestea redirecţionează proprietarul telefonului la resursele cibernetice ale atacatorilor, care sunt deghizate sub formă de programe antivirus şi site-uri cu conţinut pentru adulţi. Odată ce ţi-a invadat telefonul, începe să te sâcâie în mod iritant, până când îi dai acord de administrare, ceea ce permite malware-ului să facă tot ce doreşte.

Programul nu se limitează doar la a prelua controlul asupra telefoanelor şi la a enerva pe cât posibil utilizatorii, ci este, de asemenea, o pacoste pentru utilizator atunci când acesta doreşte să scape de fişiere. Încercările de revocare a privilegiilor de acces au ca rezultat terminarea aplicaţiei administratoare a dispozitivului şi afişarea unui mesaj de blocare, conform căruia maliţiosul program avertizează că „Datele din telefon vor fi şterse [sic]. Sigur?” pentru a speria oamenii.

Un virus neobişnuit a deformat carcasa unui telefon

„Loapi este un reprezentant interesant din lumea aplicaţiilor maliţioase pentru Android”, au specificat cercetătorii de la Kaspersky în cadrul analizei detaliate a lui Loapi. „Creatorii programului au implementat aproape întregul spectru al tehnicilor de atac la adresa dispozitivelor: Troianul poate să aboneze utilizatorii la servicii cu plată, să trimită mesaje SMS la orice număr, să genereze trafic şi să câştige bani din afişarea de reclame, să utilizeze puterea de calcul a unui dispozitiv în minatul de criptomonede, precum şi să efectueze o varietate de acţiuni pe internet în numele utilizatorului / dispozitivului. Singurul lucru care mai lipseşte este spionatul utilizatorului, dar arhitectura modulară a acestui troian demonstrează că este posibilă adăugarea acestui tip de funcţionalitate, în orice moment.”

Dacă dispozitivul este infectat, poate deveni extrem de frustrant, însă malware-ul poate fi eliminat. În orice caz, cel mai probabil că va fi necesar să ştergeţi toate datele din telefon şi să îl readuceţi la setările din fabrică. Dar este mai bine să începeţi de la zero decât să aveţi un telefon topit, nu?

Un virus neobişnuit a deformat carcasa unui telefon
Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!