Evenimente astronomice fabuloase pentru anul 2018

Publicitate

Acum că fenomenul Lunii de sânge a luat sfârşit, să observăm şi alte evenimente astronomice uimitoare ce vor avea loc în 2018.

Evenimente astronomice fabuloase pentru anul 2018
Publicitate

Chiar dacă eclipsa lunii albastre de anul acesta a fost vizibilă doar din anumite părţi din Australia, Noua Zeelandă sau estul Asiei, noi am putut admira o super lună plină. Ei bine, dacă ne dorim să conştientizăm mai multe evenimente astronomice, atunci e bine de ştiut că anul 2018 ne-a pregătit câteva surprize în acest sens.

Anul acesta, ca oricare altul, vine la pachet cu serie de eclipse, evenimente planetare şi ploi de meteoriţi. Și nu avem nevoie de un telescop pentru a asista la majoritatea acestor evenimente.

 

Februarie
Pe 15 februarie, o eclipsă parţială de soare va fi vizibilă în America de Sud. Acest fenomen are loc atunci când Luna acoperă o parte a Soarelui, dar nu în totalitate.

Evenimente astronomice fabuloase pentru anul 2018

 

Martie
Pe 7 martie, planetele Saturn, Marte şi Jupiter vor fi vizibile pe cer, iar Luna li se va alătura pe 8 martie.

Evenimente astronomice fabuloase pentru anul 2018

Data de 20 a lunii anunţă echinocţiul de martie, atunci când Soarele străluceşte exact deasupra ecuatorului, semnalizând începutul primăverii în emisfera nordică şi al toamnei în emisfera sudică.

 

Aprilie
Apogeul din noaptea de 22-23 aprilie le va aparţine liridelor, o ploaie de meteori, ce poate fi observată cu ochiul liber, dacă cerul este senin.

 

Mai
În noaptea de 6 mai se anunţă o altă ploaie de meteori, numită Eta Aquarid sau Aquaridele Eta, care se mândreşte cu până la 60 de meteori pe oră. Cel mai bine se observă în emisfera sudică, deşi s-ar putea vedea şi din emisfera nordică, însă numărul meteorilor ar fi redus cu mult sub jumătate.

Jupiter va ajunge la punctul cel mai apropiat faţă de Pământ pe 9 mai. Planeta va fi vizibilă cu ochiul liber, dar cu ajutorul unui binoclu se vor putea observa şi cei patru mari sateliţii galileeni ai lui Jupiter (Io, Europa, Ganymede şi Callisto).

Evenimente astronomice fabuloase pentru anul 2018

 

Iunie
Vara începe în emisfera nordică pe 21 iunie odată cu solstiţiul de iunie, în timp ce Polul Nord al Pământului este înclinat în punctul său maxim către Soare. Pentru emisfera sudică, evenimentul marchează începutul iernii.

Saturn va ajunge la punctul său cel mai apropiat faţă pe Pământ pe 27 iunie, planeta fiind vizibilă cu ochiul liber.

 

Iulie
Va mai exista o eclipsă solară parţială în luna iulie (mai exact pe 13 iulie), dar care va fi vizibilă doar de la vârful sudic al Australiei şi din Antarctica.

Pe 27 iulie, vom avea parte de un eveniment major, atunci când o eclipsă lunară totală va fi vizibilă din întreaga Europă, din Africa, Asia şi Australia. Luna va traversa prin cea mai întunecată parte a umbrei Pământului, devenind roşie atunci când lumina soarelui pătrunde prin atmosfera noastră.

În noaptea de 28 iulie, ploaia de meteoriţi Delta Aquarid va atinge apogeul. producând cu până la 20 de meteori la punctul de vârf, însă o lună plină preconizată în acest an, în acea perioadă, ar putea obscura panorama.

Evenimente astronomice fabuloase pentru anul 2018

 

August
Pe 11 august, populaţia din Canada, Groenlanda, Europa de Nord şi Asia de Nord şi de Est vor fi martori la o nouă eclipsă parţială de soare.

Noaptea din 12 august ne va încânta cu minunatele perseide, care la apogeu, ating o rată a meteorilor de până la 60 şi chiar mai mulţi pe oră.

 

Septembrie
Pe 7 septembrie, gigantul de gheaţă Neptun se va afla la cel mai apropiat punct faţă de Pământ, însă de această dată, doar un telescop ne va putea fi util pentru a observa măreţia.

23 septembrie anunţă începutul toamnei în emisfera nordică şi primăvara în emisfera sudică, odată cu echinocţiul de septembrie, odată cu trecerea Soarelui direct deasupra ecuatorului.

 

Octombrie
Pe 21 octombrie ploaia de meteori Orionide va atinge punctul maxim, producând până la 20 pe oră.

 

Noiembrie
Pe 5 noiembrie, vom vedea un afişaj slab al ploii de meteori Tauridele de Sud, cu doar până la 10 pe oră, dar există întotdeauna posibilitatea apariţiei unui „roi de foc Taurid” atunci când mingi de foc lente ard în atmosferă, aşadar merită menţinută atenţia.

Evenimente astronomice fabuloase pentru anul 2018

Leonidele îşi ating apogeul pe 17 noiembrie, cu până la 15 meteori pe oră. La aproximativ fiecare trei decenii, va produce sute pe oră, dar nu se preconizează acest lucru până în anii 2030.

 

Decembrie
Astronomii se aşteaptă ca la mijlocul lunii decembrie Cometa 46P/Wirtanen să fie suficient de luminoasă încât să poată fi văzută cu uşurinţă cu ochiul liber. Dacă atinge vizibilitatea ochiului liber, va fi cea mai strălucitoare cometă observată din emisfera nordică în ultimii cinci ani.

Evenimente astronomice fabuloase pentru anul 2018

Pe 13 decembrie, Geminidele vor atinge apogeul, care se numără, în mod normal, printre cele mai spectaculoase ploi de meteori ale anului, fiind însoţite de până la 120 de meteori multicolori pe oră.

Se marchează începutul iernii în emisfera nordică şi al verii în emisfera sudică pe 21 decembrie, atunci când Soarele îşi atinge solstiţiul de decembrie.

Anul se va încheia cu o ultimă ploaie de meteori, Ursidele, pe 21 decembrie, fiind vizibili de până la aproximativ 10 meteori pe oră.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!