Aceşti pui de arici s-au născut fără ţepi

Publicitate

S-a descoperit o pereche de arici chei.

Aceşti pui de arici s-au născut fără ţepi
Publicitate

Descoperiţi pe o stradă din Bridlington, Marea Britanie, cele două animale - numite Charlie şi Snoopy - suferă de o malformaţie genetică rară, ceea ce înseamnă că s-au născut complet chei, posibil din cauza unei deficienţe de zinc.

„Este o afecţiune foarte rară cauzată de o deficienţă de zinc şi credem că în cazul acestor doi pui, chelia este, de asemenea, o problemă moştenită din familie”, a declarat Alexandra Farmer, de la Whitby Wildlife Sanctuary, din North Yorkshire, care îngrijeşte acum „ţepoşii”.

„Ei sunt în mod clar înrudiţi, întru-cât au fost găsiţi rătăcind pe străzi împreună, fără a-şi dea seama de pericolul în care se aflau, neavând nici măcar un ac. Tocmai ce îşi părăsiseră cuibul, aşa că am pornit în căutarea altor eventuali pui, însă fără succes, aşadar, dacă mai aveau fraţi şi surori, ne temem pentru ceea ce este mai rău în ceea ce-i priveşte.”

Aceşti pui de arici s-au născut fără ţepi

Aricii, mamiferele spinoase care sunt originare din Europa, Asia, Africa şi Noua Zeelandă, pot avea până la 8.000 de ace acoperindu-le corpul. Datorită unei musculaturi specializate, sunt capabili să se ghemuiască foarte mult, până când iau forma aproximativă a unei sfere. Pielea largă a ariciului se extinde, acoperind inclusiv capul şi expunând toţi ţepii care, în această poziţie îi serveşte drept formă de apărare, împotriva prădătorilor.

Acele nu sunt otrăvitoare şi nici ascuţite, dar aricii tineri îşi leapădă schimbă ţepii de pui printr-un proces numit „năpârlire”. Procesul este destul de dureros pentru micuţ, astfel încât este foarte posibil să devină mai morocănos şi să petreacă mult timp adunat ghem. De asemenea, ei îşi mai pot pierde ţepii şi pe baza strasului. Fără ace, ei pot deveni pradă uşoară pentru animale precum vulpi şi bufniţe.

Sperăm că lui Charlie şi Snoopy le vor creşte tepi, în urma unui tratament cu suplimente de fier, astfel încât să poată fi reeliberaţi în sălbăticie. Aceştia sunt fără îndoială singurii arici fără ţepi care au fost găsiţi vreodată, iar descoperirea lor evidenţiază această curiozitate a unui animal care în mod normal este ţepos.

Aceşti pui de arici s-au născut fără ţepi

„Pe perioada iernii vor fi ţinuţi înăuntru la căldură, iar când va veni primăvara îi vom lăsa să iasă - dar nu se vor plimba prea departe”, a mai menţionat Farmer. „Ceea ce înseamnă că vom fi cu ochii pe ei în mod constant - propria lor protecţie le lipseşte, aşa că va trebui să îi protejăm noi!”

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!