Un sat african este de fapt o operă de artă

Publicitate

Aşezarea este reşedinţa conducătorului tribului Kassena, cel mai vechi grup etnic din Burkina Faso.

Un sat african este de fapt o operă de artă
Publicitate

Burkina Faso nu este o ţară turistică, o ştim cu toţii, cu toate acestea, o mică aşezare la baza unui deal din savana vest-africană, ar putea uimi orice vizitator cu arhitectura sa. Satul are o suprafaţă de 1,2 hectare şi este reşedinţa liderului şi a nobilimii tribului Kassena. Membrii acestui trib reprezintă cele mai vechi grupuri etnice din ţară, având în vedere că aceştia trăiesc aici XV-lea.

Satul tribului Kassena este compus din numeroase case sau bungalouri construite din pământ. Pereţii exteriori ai tuturor locuinţelor din satul african sunt acoperiţi cu diverse picturi care înfăţişează figurine geometrice dar şi simboluri speciale inventate de tribul Kassena. Locuitorii acestui sătuc au şi un sistem de coduri special inventat pentru a desemna ierarhia fiecărui locuitor al comunităţii. Locuinţa şefului tribului african poate fi cu uşurinţă găsită, deoarece aceasta este cea mai bogat decorată clădire, fiind de fapt echivalentul palatului regal pentru cei din tribul Kassena.

Un sat african este de fapt o operă de artă

Cu toate acestea o parte dintre clădiri ar putea să păcălească trecătorii, deoarece nu toate sunt locuite. Anumite bungalouri, deşi sunt bogat decorate, servesc acum drept cavouri pentru morţii locuitorilor din tribul Kassena, care, conform tradiţiei locale, trebuie să se odihnească în imediata apropiere a celor vii. Chiar dacă unicitatea acestui aşezământ este de necontestat, oamenii din tribul african preferă să îşi menţină satul izolat pentru conservarea picturilor, aşa că turiştii nu sunt des primiţi aici. În 2009 satul a fost recunoscut drept „capitală” a comunităţii Kassena.

În Africa de Vest, reşedinţele regale nu arată aşa cum suntem obişnuiţi. În Tiébélé, „curtea regală” este constituită din clădiri realizate din lut, a căror tencuială este decorată cu motive geometrice, pentru a le diferenţia de locuinţele celorlalţi locuitori ai satului.

Un sat african este de fapt o operă de artă

În momentul de faţă satul celor din tribul Kassena se află sub observaţia Fundaţiei Mondiale pentru Monumente, o insttuţie care are ca obiectiv drept protejarea sit-urilor valoroase din punct de vedere arhitectural din toată lumea.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!