Scrisoarea lui Adolf Eichmann în care imploră să nu fie executat

Publicitate

O scrisoare scrisă de mână scrisă a lui Adolf Eichmann, supranumit arhitectul Holocaustului, a fost făcută publică, arătând modul în care el imploră să nu fie executat pentru că a îndeplinit ordine.

Scrisoarea lui Adolf Eichmann în care imploră să nu fie executat
Publicitate

Eichmann a fost unul dintre principalii organizatori ai uciderii în masă a evreilor şi a supravegheat tot procesul de capturare şi deportare în lagărele morţii, precum Auschwitz. A fugit în Argentina, după ce a reuşit să evadeze dintr-un lagăr, după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar a fost capturat la Buenos Aires în mai 1960 şi deportat înapoi în Israel.

La doi ani după un proces pentru crimele de război, Eichmann a fost executat de către israelieni, pentru rolul său în Holocaust. La începutul anului, s-a descoperit o scrisoare adresată preşedintelui Yitzhak Ben-Zvi, unde el se autocaracterizează ca fiind un „simplu instrument” al liderilor responsabili pentru moartea a şase milioane de evrei.

Chiar şi în ultimele clipe, Eichmann a refuzat să-şi admită vina pentru rolul jucat în Holocaustului. „În evaluarea lor asupra personalităţii mele, judecătorii au făcut o greşeală semnificativă, căci nu se pot pune în locul meu – în vremurile şi situaţia în care mă aflam în timpul războiului”, a scris el. „Nu am avut niciodată un rang atât de înalt încât să fi avut astfel de puteri independente şi decisive. Nu am dat niciodată ordine în nume personal, ci am acţionat după ordine”, susţinea Eichmann în scrisoarea adresată preşedintelui israelian.

Scrisoarea lui Adolf Eichmann în care imploră să nu fie executat

Mai mult, Eichmann susţinea că nu a fost un „lider cu responsabilitate”, ci că a fost „forţat să servească drept un simplu instrument în mâinile liderilor”. „Nu am fost un lider cu responsabilitate, şi, ca atare, nu mă simt vinovat.” Și-a jucat şi ultimul as din mânecă, scriind „Eu nu pot recunoaşte decizia curţii ca fiind justă, şi vă rog, Onorat Dle. Preşedinte, să vă exercitaţi dreptul de a acorda graţieri, şi să ordonaţi ca pedeapsa cu mortea să nu fie executată.”

Scrisoarea a fost semnată şi datată: „Adolf Eichmann la Ierusalim, 29 mai 1962.”

Un purtator de cuvant actualului preşedinte israelian Reuven Rivlin a spus că, deşi apelul la clemenţă era cunoscut publicului încă din vremea procesului Eichmann la Ierusalim, scrisoarea originală a fost găsită recent, în timpul scanării documentelor pentru arhivare digitală.

Eichmann a fost condamnat şi executat în 1962. Scrisoarea a fost făcută publică în ianuarie, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului.

Scrisoarea lui Adolf Eichmann în care imploră să nu fie executat Scrisoarea lui Adolf Eichmann în care imploră să nu fie executat

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!