Satul aflat într-o peşteră

Publicitate

Satul Zhongdong din provincia Guizhou, China este considerat a fi singura localitate locuită a ţării, situată într-o peşteră naturală.

Satul aflat într-o peşteră
Publicitate

Peştera-sat este situată în şocant de frumoasa şi în acelaş timp extrem de săraca provincie Guizhou (Guizhou are cel mai mic PIB pe cap de locuitor dintre toate provinciile din China). Locuitorii din peşteră sunt membri ai minorităţii etnice Miao. Ei îşi conservă propria cultură şi limbă. Nici un locuitor - cu excepţia tinerei generaţii - nu ştie să citească sau să scrie în limba chineză - limba oficială a Republicii Populare - sau mandarină - dialectul vorbit de către 70% din populaţie. O familie decentă formată din patru membri, câştigă în medie 100元 (CNY) pe lună (aproximativ 13,44 EUR).

Satul aflat într-o peşteră

Situată la o altitudine de 1800 de metri deasupra nivelului mării, peştera este accesibilă abia după o drumeţie de o oră, iar din cauza drumului anevoios care duce la aceasta, comunitatea se luptă din greu să supravieţuiască. Iar ca lucrurile să se înrăutăţească şi mai mult, guvernul chinez a declarat: „China nu este o societate de oameni ai cavernelor” şi a închis unica şcoală din sat, în anul 2008. De atunci şi până în 2011, copii erau nevoiţi să parcurgă drumeţii lungi de două ore în fiecare dimineaţă şi după-amiază, pentru a ajunge la o altă şcoală.

Acum copiii merg la cursuri în altă localitate, dar se întorc în weekend pentru a fi alături de familii. Guvernul le-a făcut oamenilor case în valea de lângă peşteră, dar oamenii nu vor să plece. „Ne-am gândit să plecăm, dar nu dorim. Aici e casa noastră”, a declarat un locuitor în 2007.

În scopul de a îmbunătăţi nivelul de trai, bătrânii satului au sugerat guvernului local construirea unui drum care ar putea lega peştera la infrastructura deja existentă din zonă. În timp ce Zhongdong (respectiv casele din vale) avea acces la televiziune şi la ziarul ocazional, satul continua să rămână izolat de lumea modernă.

Satul aflat într-o peşteră

Locuitorii au acum curent electric, iar patru case au chiar şi televizoare. Odată cu atenţia din partea mass-mediei, localitatea a devenit şi atracţie turistică, mulţumită căreia, guvernul local nu a întârziat nici cu construirea drumului solicitat cândva. Foarte mulţi localnici au plecat, însă majoritatea trăieşte acolo şi astăzi, însumând aproximativ 100 de locuitori.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!