S-a identificat gena care ne face să părem mai tineri

Publicitate

Oamenii de ştiinţă au analizat genomul a 2.700 de olandezi în vârstă. Percepţia asupra vârstei a fost rezultatul examinării feţei subiecţilor şi a ridurilor acestora.

S-a identificat gena care ne face să părem mai tineri
Publicitate

Un studiu publicat în revista ştiinţifică „Current Biology” afirmă că a fost descoperită o genă care explică, parţial, de ce unele persoane par mai în vârstă decât sunt în realitate. Numită „MC1R”, această genă conduce la o culoare roşie a părului şi la un ten deschis, după cum se ştie deja. Părul roşcat, pielea deschisă la culoare şi abilitatea slabă de bronzare sunt rezultatul unei mutaţii la nivelul genei MC1R. Dar uneori, din cauza unei variaţii a acesteia, persoana purtătoare a genei poate părea, în medie, cu doi ani mai bătrână decât indivizii care nu au gena respectivă. Acesta este concluzia la care a ajuns o echipă de specialişti Unilever, în colaborare cu Erasmus MC University Medical Centre Rotterdam şi cu alţi parteneri, în urma unui amplu studiu asupra îmbătrânirii.

Oamenii de ştiinţă au analizat genomul a 2.700 de olandezi în vârstă. Percepţia asupra vârstei a fost rezultatul examinării feţei subiecţilor şi a ridurilor acestora. Echipa a examinat peste 8 milioane de variante ale ADN-ului participanţilor la studiu cu scopul de a investiga dacă există o diferenţă între cele două categorii: cei care sunt percepuţi ca fiind mai tineri decât sunt de fapt şi cei percepuţi ca fiind mai bătrâni. În plus, experţii olandezi au observat că legătura dintre varianta genetică şi vârsta percepută nu este influenţată de sex, ten sau degradarea pielii din cauza expunerii la soare.

Cercetări anterioare au scos la iveală că percepţia asupra vârstei este influenţată de o combinaţie de factori genetici şi de mediu. Totodată, vârsta pe care pare să o aibă o persoană în funcţie de aspectul ei poate să reflecte starea sa de sănătate şi să dea un indiciu asupra speranţei ei de viaţă.

S-a identificat gena care ne face să părem mai tineri

„Această cercetare este extrem de interesantă şi oferă o nouă perspectivă asupra modului în care unele persoane par să îşi păstreze tinereţea. Descoperind secretele celor care par mai tineri decât sunt, putem găsi soluţii inovatoare pentru a ajuta oamenii să arate tineri pentru mai mult timp în viitor. Bineînţeles, mai avem foarte mult de muncă dar credem că această descoperire ar putea influenţa dezvoltarea produselor şi inovaţia la Unilever”, afirmă dr. David Gunn cercetător senior în cadrul companiei Unilever şi co-lider al proiectului.

„Descoperirea acestei prime gene cu impact asupra vârstei percepute este importantă deoarece ne oferă posibilitatea de a descoperi mai multe lucruri despre care ştim că ar putea exista şi pe care acum le putem descoperi. Descoperirea noastră reprezintă un nou pas spre înţelegerea diferenţelor dintre oameni în ceea ce priveşte procesul de îmbătrânire şi oferă noi indicii pentru identificarea legăturilor la nivel molecular dintre vârsta percepută, vârsta cronologică şi vârsta biologică. Următorul pas este explicarea legăturii dintre aspectul tânăr şi sănătate la nivel molecular, permiţându-ne astfel să înţelegem îmbătrânirea sănătoasă”, a adăugat co-liderul studiului, profesorul Manfred Kayser de la Erasmus MC University Medical Center Rotterdam.

Oamenii de ştiinţă speră ca prin descoperirea secretelor care îi fac pe unii oameni să pară mai tineri să ajungă la noi descoperiri ce ne vor ajuta să arătăm tineri pentru mai mult timp.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!