Prăbuşirea pieţei americane de hârtie igienică, din cauza unei glume

Publicitate

„Știţi ce dispare de pe rafturile supermarketurilor? Hârtia igienică. Statele Unite duc lipsă acută de hârtie igienică."

Prăbuşirea pieţei americane de hârtie igienică, din cauza unei glume
Publicitate

Probabil că nici umoristul nu s-a gândit că o glumă nevinovată va deveni o predicţie îndeplinită şi că va provoca psihoză în masă. Dar aşa s-a întâmplat. În decembrie 1973, Carson a declarat, în emisiunea sa:

"Știţi ce dispare de pe rafturile supermarketurilor? Hârtia igienică. Statele Unite duc lipsă acută de hârtie igienică."

Nu este deloc amuzant şi nu ar fi trebuit luată în serios o mică propoziţie dintr-o cascadă de gaguri semnate Carson. Hârtia igienică reprezintă un produs de strictă necesitate, precum alimentele de bază sau alte mărfuri nealimentare de bază. Din acest motiv este de neconceput ca într-o societate funcţională să existe lipsuri la o categorie de produse pentru uz permanent si continuu. Oamenii au dat crezare spuselor lui Carson, iar cei ce au urmărit show-ul, au dat buzna la magazine pentru a-şi face plinul de hârtie igienică.

Prăbuşirea pieţei americane de hârtie igienică, din cauza unei glume

A doua zi la prânz, nu mai era de găsit nicăieri hârtia igienică.

Ca urmare a panicii în masă, Carson şi-a cerut iertare live pentru gluma sa, asigurând-şi spectatorii că nu este lipsă de hârtie igienică. Nu l-a crezut nimeni. Până în momentul dezvăluirii adevărului, deja era criză de hârtie igienică în magazine şi vânătoarea era cruntă. Oamenii ştiau: dacă ieri nu au găsit hârtie igienică, atunci astăzi vor goli raftul. Abia după trei săptămâni cursul şi-a revenit la normal.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!