Părul nu creşte mai gros dacă îl radem

Publicitate

Există multe modalităţi cu ajutorul cărora poţi scăpa de părul nedorit, mai ales în ultima perioadă, de când a apărut o paletă largă de opţiuni pe care le poţi folosi în aşa fel încât să nu te mai deranjeze firele nedorit.

Părul nu creşte mai gros dacă îl radem
Publicitate

Cu toate acestea majoritatea femeilor încă mai folosesc lama, o metodă simplă, ieftină şi nedureroasă. În ciuda unei idei care persistă de mulţi ani, potrivit căreia raderea părului stimulează creşterea lui şi îl face mai gros, mai des şi mai negru, oamenii de ştiinţă spun că adevărul este altul.

De fapt adevărul este altul decât ceea ce ne-au învăţat părinţii. Anumite studii au mers până în anul 1920 şi au dovedit că rasul nu are absolut niciun efect asupra ratei de creştere a părului. Creşterea acestuia este controlată de foliculii din păr care sunt localizaţi sub piele, iar aceştia nu sunt în niciun fel afectaţi de ras. Numai partea exterioară a părului dumneavostra este tăiat, parte din păr care oricum este mort. În schimb foliculii sunt cei care determină grosimea părului, culoarea şi rata de creştere ce sunt complet neafectate de ras.

Amy McMichael, dermatolog la Wake Forest Baptist Health, spune că adolescenţii care îşi rad mustaţa în speranţa că astfel vor avea mai mult păr pe faţă sunt victimele unei simple coincidenţe: în final ei vor avea într-adevăr o barbă mai bogată, dar asta nu pentru să s-au ras, ci pentru că modificările hormonale din corpul lor au determinat o pilozitate mai mare.

De unde a aparut acest mit, nimeni nu ştie exact, însă conform New York Times acesta este popular de peste 50 de ani. Unul dintre motivele pentru care oamenii par să creadă acest lucru este că după ce s-au ras au observat că părul a crescut mai repede şi mai aspru, chiar dacă adevărul nu este acesta. Daca ar fi fost aşa, atunci toate persoanele care se rad ar fi ajuns să aibă firul de păr de grosimea unui creion, iar părul ar fi acoperit fiecare centimetru din zona atinsă de lamă, ceea ce nu se întâmplă. La fel, bărbaţii nu au mai suferi de chelie, ci ar trebui doar să se radă în cap de câteva ori. Este adevărat că un fir de păr tuns sau ras, deci scurt, pare mai aspru, mai gros la atingere, dar este doar o iluzie. Raderea sau tunderea părului nu modifică procesul de creştere a foliculilor, nici nu îi face mai numeroşi.

Părul nu creşte mai gros dacă îl radem

Singura situaţie în care metodele de îndepărtare a părului influenţează în timp aspectul şi creşterea lui este epilarea repetată. Din cauza traumelor repetate, unii foliculi nu vor mai creşte, astfel că părul va deveni mai rar. În decursul timpului, cercetătorii au realizat mai multe studii pentru a putea ajunge la o concluzie. Patru tineri au fost de acord să participe la un experiment şi s-au ras pe un singur picior, în fiecare săptămână, timp de câteva luni. La final, experţii nu au observat vreo diferenţă între părul de pe piciorul care fusese ras şi părul de pe celălalt picior. Studiul a fost publicat în anul 1970.

În privinţa culorii mai închise a firelor de păr care apar după epilare sau radere, dermatologii spun că este ceva firesc: acele fire nu au avut timp să se decoloreze prin expunerea la soare sau la diferite chimicale. Dacă totuşi se observă că părul devine mai des şi mai gros, apar fire de păr vizibile pe faţă, pe gât şi pe abdomen, ar putea fi vorba de un dezechilibru hormonal. În acest caz este necesară adresarea la un medic endocrinolog.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!