„Orhideea Demon” are petale asemănătoare ghearelor

Publicitate

O nouă specie de orhidee a uimit oamenii de ştiinţă, care spun că arată ca un demon.

„Orhideea Demon” are petale asemănătoare ghearelor
Publicitate

Noua specie, denumită Telipogon diabolicus, a fost denumită după ginostemium, structura sa reproductivă, ce se aseamănă cu figura unui demon. Planta este descrisă ca având petale „în formă de gheare”, fapt ce îi completează imaginea demonică, potrivit cercetătorilor care au descoperit-o.

Peste 30 de orhidee, de la roşiatice până la violet-maroniu-închis - dintre care doar câteva reprezentau adulţi cu floare - au fost descoperite într-o mică pădure, la graniţa dintre localităţile Putumayo şi Nariño (jurisdicţii regionale numite „departamente”), în sudul Columbiei.

În raportul despre descoperirea speciei, cercetătorii au afirmat că se află deja la categoria CR (critically endangered) – în pericol critic de dispariţie - din Lista Roşie a IUCN, care enumeră animalele şi plantele pe cale de dispariţie.

„Specia este cunoscută pentru tipul său de specimen, dar şi pentru faptul că trăieşte într-un habitat extrem de vulnerabil, în apropierea drumului principal Pasto-Mocoa”, au scris cercetatorii într-un studiu publicat online pe 8 iulie, în revista PhytoKeys. „Considerăm că reconstruirea curentă a drumului va avea un impact negativ asupra habitatului T. diabolicus”.

„Orhideea Demon” are petale asemănătoare ghearelor

Cercetătorii au descoperit specia în anul 2015, în timp ce analizau cele peste 3.600 de specii de orhidee - reprezentând aproape 250 de genuri - existente în Columbia. „Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că sute de specii care trăiesc în această ţară rămân nedescoperite”, notează cercetatorii în studiul lor.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!