Oraşul subteran, locuit în condiţii perfect normale

Publicitate

Coober Pedy este un oraş subteran locuibil şi în prezent.

Oraşul subteran, locuit în condiţii perfect normale
Publicitate

Atunci când temperaturile depăşesc uşor 40 de grade Celsius, există un singur loc în care să te poţi ascunde, oraşul Cober Pedy din sudul Australiei. Coober Pedy este un oraş subteran locuibil şi în prezent. Localitatea a fost înfiinţată în anul 1915, după ce în zonă s-a descoperit opalul. Peste jumătate dintre cei 3.500 de locuitori ai orăşelului Coober Pedy trăiesc într-un oraş subteran, iar ciudăţeniile sunt de abia pe cale să înceapă.

Coober Pedy mai este cunoscut şi sub numele de „Capitala a opalului”, galeriile minelor fiind folosite pentru amenajarea cochetului orăşel. Opalul este un mineral de excepţie care se prezintă numai amorf, fiind un silicat hidratat cu formula chimică SiO2*nH2O. Temperaturile înalte i-a determinat pe minerii veniţi aici să nu-şi construiască casele pe pământ, ci în interiorul colinelor din apropierea minei, prin săparea de galerii întregi. Astfel, în casele subterane temperatura rămâne tot timpul undeva în jurul valorii de 24 de grade, iar umiditatea nu depăşeşte 20%. Locuinţele în care trăiesc circa 2.000 de oameni în prezent, sunt interconectate între ele printr-o serie de tuneluri şi beneficiază de curent electric, sisteme de ventilaţie şi apă menajeră.

Oraşul subteran, locuit în condiţii perfect normale

Aici veţi găsi, pe lângă locuinţele localnicilor, un hotel, un bar, magazine şi chiar o biserică săpată sub un deal. Lăcaşul de cult ortodox ce are hramul Sf. Ilie, mai dispune şi de un cimitir, ambele fiind construite de comunitatea de mineri împreună cu un preot de origine sîrbă. Numele de Coober Pedy provine de la o expresie a indigenilor „kupa piti”, ceea ce înseamnă „gaura omului alb din pământ”. Oraşul este faimos nu doar pentru modul în care trăiesc aceşti oameni, ci şi pentru faptul că este capitala mondială a opalului, de aici fiind extras circa 70% din totalul opalului din întreaga lume.

Situat la jumătatea distanţei dintre Adelaide şi Alice Spring, Coober Pady a devenit rapid o atracţie turistică, turismul aducând, în prezent, la fel de mulţi bani pe cât o fac extracţiile de opal.

Oraşul subteran, locuit în condiţii perfect normale
Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!