Oraşul care are propria monedă

Publicitate

Autorităţile din Bristol şi-au lansat propria monedă, ce nu poate fi utilizată în alte oraşe din Regatul Unit, dar nici din Europa sau Asia.

Oraşul care are propria monedă
Publicitate

Peste 350 de firme din Bristol, oraş situat în sud-vestul Angliei, au adoptat deja propria monedă, ce nu poate fi utilizată pe alte pieţe, precum Bath (oraş din UK), Berlin (Germania) ori Mumbai (India). Cu toate astea, lira Bristol a devenit cea mai importantă alternativă la moneda britranică, lira sterlină.

Lira Bristol (£B) este o formă de monedă locală complementară sau monedă comunitară lansată în Bristol la data de 19 septembrie 2012. Moneda a luat naştere datorită lui Ciaran Mundy, care a lucrat la această schemă timp de trei ani. Mundy s-a gândit să vină în ajutorul comercianţilor din zonă, prin emiterea unor bani pe care consumatorii să-i poată folosi doar în magazinele lor din Bristol şi zona Avon, judeţ denumit după râul Avon care trece prin apropiere şi desfiinţat ca unitate în 1996, zona fiind împărţită între patru noi autorităţi unitare: Bath şi North East Somerset, Bristol, North Somerset şi South Gloucestershire. Numele Avon este folosit şi astăzi pentru anumite scopuri. Zona a avut o populaţie de aproximativ 1.08 milioane de persoane în 2009.

Oraşul care are propria monedă

La rândul lor, clienţii sunt conştienţi de faptul că micii intreprinzători trebuie să-şi cumpere marfa de la furnizori, cărora le plătesc o taxă de 3% pentru convertirea lirelor Bristol în lire sterline.

Micul oraş din sud-vestul Angliei, unde trăiesc peste 400.000 de oameni, este cunoscut în regiune pentru gândirea liberală şi strategiile non-conformiste pe care le adoptă. Asemenea altor oraşe, în Bristol sunt destule magazine care apelează la furnizorii locali pentru a-şi comercializa marfa. De exemplu, dacă o cafenea din Bristol le acceptă clienţilor plata în lire Bristol, înseamna că fie îşi procură produsele de la furnizorii locali, fie plătesc taxa respectivă pentru a-şi converti banii în lire sterline.

Oraşul care are propria monedă

Totodată, există o mulţime de alte cafenele, librării şi magazine care vând adoptând schema Bristol. Practic, o liră Bristol este cotată ca fiind egală cu o liră sterlină (1:1), moneda poate fi utilizată atât în cash, cât şi online sau prin intermediul plăţilor prin telefon.

„Moneda proprie Bristol ar trebui să reflecte valorile şi viaţa oamenilor care locuiesc aici", explica designerul, Adele Graham, în 2012. „Suntem deschişi la orice sugestie. Bristolianii trebuie să simtă că sunt reprezentaţi prin acest design.” Astfel, înainte de printare, cetăţenii puteau trimite idei pe site-ul oficial Bristol Pound, despre cum îşi închipuiau noua monedă.

Oraşul care are propria monedă

Monedele alternative, adevărate afaceri şi în alte state

Monedele alternative au succes şi în alte ţări, spre exemplu, în Calgary, Alberta, multicolorele bancnote de dolari Calgary, au fost introduse în anul 1995. O monedă germană, numită Chiemgauer, a luat naştere în 2003, în Bavaria, Germania. Totodată, în 2006 a apărut BerkShare, o monedă alternativă care concura serios dolarul american în regiunea Berkshire, Massachusetts (SUA). În 2010, un grup de studenţi a creat „tumin”, o monedă locală disponibilă exclusiv în municipalitatea mexicană Espinal.

Oraşul care are propria monedă

Chiar dacă lira Bristol are tot mai mult succes de la introducerea pe piaţă, fondatorii monedei, precum şi firmele din orăşelul britanic nu cred că aceasta va ajunge vreodată să concureze serios lira sterlină, moneda oficială a Regatului Unit.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!