O rasă iubită de câine ar putea dispărea din cauza problemelor de sănătate

Publicitate

Viitorul unei celebre rase de câine, Bulldogul englez, ar putea fi în pericol, sugerează un nou studiu genetic.

O rasă iubită de câine ar putea dispărea din cauza problemelor de sănătate
Publicitate

Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au descoperit că rasa respectivă prezintă o diversitate genetică extrem de limitată, ceea ce a dat naştere unuia dintre cei mai nesănătoşi câini din lume. De vină ar fi faptul că de-a lungul timpului, bulldogii englezi nu s-au împerecheat decât cu alte exemplare din aceeaşi rasă, motiv pentru care viitorii pui ar fi în pericol, au mai publicat cercetătorii în revista Canine Genetics and Epidemiology.

„Bulldogul englez este o rasă cu probleme grave”, raportează oamenii de ştiinţă. „Încrucişarea a adus rasa într-un punct de criză.”

Cercetătorii au ajuns la acestă concluzie după finalizarea primei evaluări ample a diversităţii genetice a rasei, folosind ADN-ul. Autorul principal al studiului, Niels Pedersen, distins profesor emerit la Școala Centrului de Medicină Veterinară pentru Sănătatea Animalelor de Companie UC Davis, a declarat pentru CBS News, „Există o întreagă litanie de diferite probleme legate de structura şi consangvinizarea lor. Nu am fost surprinşi să descoperim lipsa diversităţii genetice.”

O rasă iubită de câine ar putea dispărea din cauza problemelor de sănătate

Cercetătorii au descoperit că multe regiuni mari ale genomului au fost modificate, prin reproducerea de-alungul secolelor - concentrându-se în special pe schimbarea aspectului câinelui. Au avut loc multe schimbări în perioada ultimelor două decenii, spune Pedersen,observându-se cum câinii au corpurile din ce în ce mai îndesate, iar boturile din ce în ce mai scurte. El a explicat că studiul demonstrează că a mai rămas foarte puţin spaţiu liber la nivelul genelor pentru a face modificări genetice suplimentare, motiv pentru care s-ar ajunge la mari probleme de sănătate.

Printre problemele de sănătate comune ale bulldogilor englezi se numără problemele de respiraţie asociate cu structura lor facială şi diferite complicaţii din cauza pielii acestora stratificată. „Brazdele din pielea acestor câini pot reţine umiditatea, motiv pentru care se pot infecta cu uşurinţă”, a explicat Pedersen.

Structura scheletului a fost alterată de asemenea, din cauza reproducerii selective de-alungul timpului, până în punctul în care acum foarte muţi buldogi englezi sunt în esenţă „deformaţi”, a continuat autorul. Mulţi suferă de boli articulare, inclusiv displazie de şold şi cot, precum şi rupturi la nivelul coloanei vertebrale.

O rasă iubită de câine ar putea dispărea din cauza problemelor de sănătate

„Schimbările din structurile lor scheletice şi problemele lor respiratorii i-au împiedicat să se înmulţească în mod normal şi să dea naştere pe cale naturală”, a spus Pedersen, explicând că mulţi necesită cezariană. „Începem să vedem cum întreaga viabilitate a rasei se prăbuşeşte.”

Lista poate continua: buldogii au probleme cu sistemul imunitar şi sunt mai susceptibili la boli de imunitate, inclusiv alergii; cozile lor, asemănătoare unui tirbuşon, de multe ori sunt atât de infectate încât necesită amputarea; nu în ultimul rând sunt predispuşi infecţii ale urechii. Mulţi dintre ei au şi probleme dentare, datorită maxilarului inferior care presează spre faţă.

Durata de viaţă a unui buldog englezesc rasă pură, clasat pe locul patru în topul celor mai populari câini din lume, nu este lungă. „Este de aproximativ şase ani, în general. Un pui de buldog - dacă care are o mulţime de probleme de sănătate până la vârsta de un an - probabil că va trăi doar patru şi jumătate până la cinci ani. Dacă rămâne sănătos în primul an de viaţă, el poate trăi la fel de bine şi până la opt ani”, a spus profesorul.

Cercetătorii mai constată şi că puii de acum sunt mai mici în dimensiune şi greutate şi din ce în ce mai puţini supravieţuiesc.

O rasă iubită de câine ar putea dispărea din cauza problemelor de sănătate

În prezent, există o dezbatere între mulţi crescători de buldog englez pe de o parte, şi a medicilor veterinari şi a activiştilor pentru drepturile animalelor pe de altă parte, care spun că este timpul pentru împerecherea cu exemplare din alte rase cât de cât asemănătoare pentru a extinde fondul genetic - îmbunătăţirea sănătăţii acestora până la urmă. Și, de fapt, unele încercări au fost deja făcute şi au dus la câini mai sănătoşi, a explicat Pedersen. Dar cu toate acestea, unii crescători cred cu tărie că se va „altera” rasa buldogului englez.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!