Monştri de buzunar la treabă

Publicitate

Fenomenul Facebook, cel care a creat obsesie la nivel mondial, a fost depăşit în sfârşit de mega-fenomenul Pokemon Go.

Monştri de buzunar la treabă
Publicitate

În parcuri, în mijloacele de transport, la ştrand sau în restaurante şi baruri, oamenii nu prea mai socializează. Toată lumea e cu telefonul în mână şi face mişcări ciudate. Mai exact, prind acei „monştri de buzunar” (pocket monster - pokemon).

Pokemon Go este o aplicaţie, un joc bazat pe conceptul de realitate augmentată. Utilizatorii care îl descarcă trebuie să se plimbe în diferite zone ale oraşului pentru a prinde monstruleţii virtuali. Utilizatorii trebuie doar să îşi creeze un cont după ce descarcă aplicaţia sau să se logheze cu contul de Google. Povestea este distractivă: personajul se va trezi în mijlocul unei hărţi, din zona în care se află în momentul respectiv. Prin intermediul GPS-ului, sau al API-ului de la Google, aplicaţia identifică pe loc zona în care utilizatorul se află şi îl transpune în joc, acesta având la dispoziţie în prima fază unul dintre personajele Charmander, Squirtle şi Bulbasaur, iar apoi îl poate prinde pe Pikachu - vedeta jocului.

Monştri de buzunar la treabă

Camera foto trebuie pornită şi imediat ce apare un pokemon pe hartă, trebuie să apăsăm cu degetul pe el, pentru a-l captura. Monstruleţul va fi afişat suprapus pe mediul înconjurător, prin intermediul conceptului de realitate augmentată.

Jocul-fenomen care are deja mai mulţi utilizatori decât Twitter şi poate fi descărcat din magazinele de aplicaţii Google Play Store şi Apple App Store. Încă din prima săptămână de la lansare, Pokémon Go a devenit cunoscut rapid în toate ţările europene, cunoscând un succes major în rândul a milioane de utilizatori.

Jocul este gratuit, dar utilizatorii pot cumpăra, în interiorul aplicaţiei, diverse elemente, care costă între 5 şi 500 de lei. Pokémon Go este compatibil cu dispozitivele Android care au cel puţin 2 GB memorie RAM şi rulează Android 4.4 sau o versiune mai nouă. Jocul nu funcţionează pe smartphone-urile cu procesor Intel Atom, precum ASUS Zenfone 2 (ZE551ML). Potrivit dezvoltatorului, nu este garantată nici compatibilitatea cu tabletele.
 
Cei care instalează jocul trebuie să fie atenţi însă, la aplicaţiile asociate, multe dintre ele fiind periculoase. În ultimele zile a apărut în magazinele virtuale un val de aplicaţii „Pokémon Go” - gen ghiduri, sfaturi, muzică sau trişat. RiskIQ a detectat 172 de aplicaţii neoficiale, asociate cu Pokemon Go. Cel puţin jumătate dintre acestea colectează datele personale ale utilizatorilor, potrivit lui Chad Salisbury, expert în securitate la firma RiskIQ, care se ocupă cu monitorizarea de malware mobil.

Monştri de buzunar la treabă

Pokémon Go reprezintă o colaborare între companie şi firmele Niantic (dezvoltator de jocuri bazate pe realitate augmentată) şi Pokémon Company (care încasează aproximativ 30% din veniturile generate de joc). Compania japoneză Nintendo este acţionară la ambele entităţi.

Odată cu distracţia, apar şi pericolele

Un şofer a fost amendat în West Midlands, Marea Britanie, pentru că se juca în timp ce conducea; doi jucători au fost împuşcaţi în Florida, după ce proprietarul unei locuinţe a crezut că sunt nişte hoţi; în Bosnia autorităţile avertizează populaţia să evite zonele unde s-ar mai afla mine rămase în urma războiului, iar în Indonezia poliţiştilor le-a fost interzis să joace Pokemon Go în timpul orelor de lucru, urmând ca decizia să fie extinsă asupra întregului cadru militar.

Popularul joc a mai fost interzis şi în Arabia Saudita. Autorităţile au declarat prin decret oficial că acest joc este anti-islamic şi trebuie interzis. Pasiunea pentru acest joc este foarte periculoasă, pentru că poate duce la dependenţa de tehnologie, oamenii neglijând astfel rugăciunile şi timpul alocat religiei, declară clericii musulmani.

Monştri de buzunar la treabă

Nu a întârziat să apară nici primul caz nefericit de deces cauzat de Pokemon Go: un tânăr de 18 ani a fost ucis în timp ce încerca să prindă un pokemon în apropierea locuinţei unui necunoscut.

Deşi continuă să cauzeze isterie mondială, jocul trebuie utilizat cu măsură.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!