Maşini zburătoare până la sfârşitul anului?

Publicitate

Maşinile zburătoare vor fi testate pentru prima dată, până la sfârşitul anului 2017, conform Airbus.

Maşini zburătoare până la sfârşitul anului?
Publicitate

Una dintre cele mai mari companii aerospaţiale din lume intenţionează să testeze un prototip al unei maşini care zboară până la sfârşitul acestui an, o mişcare care ar putea reprezenta un pas mare spre destinderea traficului congestionat de pe drumurile urbane.

„Până în 2030, 60% din populaţia lumii va locui în oraşe, ceea ce este cu 10% mai mult decât în prezent”

Directorul executiv al Airbus, Tom Enders, a declarat la o conferinţă de tehnologie în Germania, că intenţionează să testeze un prototip de vehicul mic, până la sfârşitul anului. Anul trecut, Airbus a format o divizie numită Urban Air Mobility pentru a investiga idei, cum ar fi un vehicul de transport de persoane sau un vehicul de tip elicopter, care poate transporta mai mulţi pasageri. Scopul ar fi ca oamenii să poată rezerva vehiculul prin intermediul unei aplicaţii, similară sistemelor de car-sharing.

Maşini zburătoare până la sfârşitul anului?

Airbus a lucrat la „decolarea şi aterizarea verticală” (VSTOL), tehnologie care ar permite vehiculelor să îmbarce călători în zonele urbane aglomerate, şi se aşteaptă punerea în producţie până în 2021.

„În cât mai puţin de zece ani, am putea avea pe piaţă, produse care revoluţionează transportul urban pentru milioane de oameni.”
Rodin Lyasoff, CEO al Proiectului Vahana de A^3

Cu toate că maşinile zburătoare au alimentat subiectul principal al filmelor de science-fiction timp de zeci de ani, investiţiile în concept au intrat în cele din urmă în curs de dezvoltare. Fondatorul Google, Larry Page, a investit milioane în două companii noi, dezvoltatoare de maşini zburătoare, în timp ce compania chineza E-Hang are un design de prototip.

Maşini zburătoare până la sfârşitul anului?

Uber a spus, de asemenea, că studiază conceptul VTOL ca pe o modalitate alternativă în deplasarea pasagerilor, în timp ce companii precum Amazon, lucrează la drone de livrare, ceea ce sugerează că cerul deasupra oraşelor ar putea deveni un teritoriu aglomerat în viitor.

„Acum o sută de ani, transportul urban s-a extins în subteran, iar acum avem mijloacele tehnologice necesare pentru a ne deplasa deasupra solului”, a declarat Enders la conferinţa DLD din München. „Ne aflăm într-o fază de experimentare şi luăm această evoluţie în serios.”

Conducerea autonomă este de aşteptat să revoluţioneze industria auto în următorul deceniu, iar dl. Enders crede că tehnologia ar putea avea un impact similar asupra transportului prin aer. Compania Airbus este deja cel mai mare producător mondial de elicoptere comerciale, punând-o în primă poziţie de a intra pe potenţialul segment, nou în rândul aviaţiei.

Maşini zburătoare până la sfârşitul anului?

„Dacă ignorăm aceste evoluţii, vom fi împinşi din segmente importante ale afacerii”, a mai adăugat el.

Totodată, magnatul companiei Airbus, a declarat că acest concept pentru un vehicul CityAirbus, către care pasagerii s-ar deplasa până la cel mai apropiat helipad spre îmbarcare, ar putea deveni realitate, fără prea multe schimbări de reglementare.

„O plimbare cu taxiul printr-un oraş nou este o experienţă plăcută, bineînţeles, dar a zbura peste acel oraş ar fi mult mai palpitant.”
Marius Bebesel, director al Helicopter Demonstrators la Airbus Helicopters

 

Maşini zburătoare până la sfârşitul anului?

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!