Intoleranţă la lactoză sau alergie la laptele de vacă?

Publicitate

Este important să se poată face diferenţierea între alergia la lapte de intoleranţa la proteinele din lapte sau de intoleranţa la lactoză.

Intoleranţă la lactoză sau alergie la laptele de vacă?
Publicitate

Intoleranţa la lactoză reprezintă inabilitatea sau abilitatea insuficientă de a digera lactoza, un zahăr care se găseşte în lapte şi produsele lactate. Intoleranţa la lactoză este cauzată de un deficit al enzimei lactază, care este produsă de celulele care căptuşesc intestinul subţire.

Nu toţi oamenii cu deficit de lactază au simptome digestive, dar cei care au aceste simptome pot avea intoleranţă la lactoză. Majoritatea oamenilor cu intolerantaţă la lactoză poate tolera o anumită cantitate de lactoză în dietă. Uneori oamenii confundă intoleranţa la lactoză cu alergia la laptele de vacă.

Alergia la lapte este reacţia sistemului imunitar al organismului la una sau mai multe proteine din lapte şi chiar şi consumarea unei cantităţi mici de lapte sau produse lactate poate fi fatală. Alergia la lapte apare de cele mai multe ori în primii ani de viaţă, în timp ce intoleranţa la lactoză are loc de obicei la maturitate.

Intoleranţa la lactoză înseamnă că organismul nu poate digera acest tip de zahăr şi nu poate absorbi nutrimentele din lapte. Astfel, produsul lactat se deplasează nedigerat din stomac până în intestin şi cauzează probleme gastrointestinale. Pe de altă parte, alergia la lapte se referă la o hipersensibilizare de tip imuno-alergic a organismului.

Intoleranţă la lactoză sau alergie la laptele de vacă?

Este important să se poată face diferenţierea între alergia la lapte de intoleranţa la proteinele din lapte sau de intoleranţa la lactoză. Spre deosebire de alergia la lapte, intoleranţa nu implică sistemul imunitar. Intoleranţa la lapte provoacă diverse simptome şi necesită diferite tratamente, altele decât cele necesare în alergia la lapte. Principalele simptome ale intoleranţei la proteina din lapte sau la lactoză includ apariţia problemelor digestive precum balonarea, flatulenţa frecventă şi diareea după consumul de lapte şi produse din lapte. Tratamentul alergiei la lapte este acordat de medicul specialist.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!