Drogurile ilegale din urina oamenilor pot altera ecosistemele râurilor

Publicitate

Drogurile şi metaboliţii acestora sunt excretate în urină.

Drogurile ilegale din urina oamenilor pot altera ecosistemele râurilor
Publicitate

Având în vedere cantitatea mare de droguri ilegale aruncate la toaletele din întreaga lume, se consideră că efectele acestui proces, în continuă creştere, răzbat în mediu, rezultând astfel, perturbări majore ale lanţurilor alimentare, ale ecosistemelor râurilor şi ale altor medii acvatice. Totul se rezumă la demonstrarea teoriei conform căreia totul este interconectat la un anumit nivel, iar acţiunile noastre au întotdeauna repercusiuni ce afectează întreaga lume naturală.

Discutând despre lucrarea lor în revista „Environmental Science and Technology”, cercetătorii au analizat reziduurile de droguri din şase râuri din Baltimore, unde au descoperit o gamă largă de diferite substanţe, printre care şi droguri ilegale. Printre drogurile interzise s-au regăsit urme de MDMA (cunoscut în popor sub numele de „ecstasy”), metamfetamină şi amfetamine.

Pentru a determina impactul pe care aceste reziduuri îl pot avea asupra ecosistemelor locale, echipa a creat râuri artificiale într-un laborator, la care au adăugat amfetamină. Utilizat ca stimulent, amfetamina - uneori denumită Speed - este metabolizată de către organism imediat după ingestie, cu toate că aproximativ 30-40 la sută din compusul iniţial este excretat prin urină, găsindu-şi mai apoi drum către sistemul de canalizare şi în final în râuri şi lacuri.

Drogurile ilegale din urina oamenilor pot altera ecosistemele râurilor

Autorii studiului au descoperit că, în comparaţie cu cele lipsite de amfetamine, râurile contaminate au produs cu până la 85 la sută mai puţie biofilme, definite ca sedimente organice existente la suprafaţa râurilor care asigură ultima treaptă a lanţului alimentar. Cercetătorii au mai descoperit că sestonul - totalitatea organismelor vii şi moarte care plutesc sau înoată în mediul acvatic - a crescut cu 24 la sută, în ciuda faptului că respiraţia sestonului a scăzut cu 30 de procente, iar o mare parte a acestui material era de fapt mort.

Amfetaminele au perturbat, de asemenea, compoziţia populaţiilor bacteriene şi algale, provocând o înmulţire explozivă în rândul anumitor bacterii, cum ar fi Cloacibacterium, în timp ce altele, cum ar fi Luteimonas, au scăzut semnificativ la număr. În mod interesant, prezenţa amfetaminelor din apă a dus la o creştere uriaşă a numărului anumitor insecte, precum muşte şi musculiţe. Ca atare, autorii studiului suspectează că existenţa drogurilor ilegale din râuri poate dăuna lanţurilor alimentare de pe uscat, având în vedere că animalele terestre ce trăiesc lângă malurile râurilor, vânează insectele acvatice.

Drogurile ilegale din urina oamenilor pot altera ecosistemele râurilor

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!