De ce frenezia unei întregi ţări, pentru un telefon atât de urât şi mediocru?

Publicitate

În zona Ecuatorului nu există în momentul de faţă, un telefon mai popular decât cel utilizat în Ghana, de către aproape toată lumea.

De ce frenezia unei întregi ţări, pentru un telefon atât de urât şi mediocru?

Un telefon supertare! Gadgetul acesta a devenit foarte popular în Ghana, în special în capitala Accra. Tot mai multe persoane aleg să îşi cumpere acest model demn de tehnologia existentă în România pe la începutul anilor 2000. Fie că este vorba despre Galace SQ sau X-Tigi, cele două telefoane arată identic şi au exact aceleaşi specificaţii. Să vedem de ce au aşa mare căutare la ghanezi, ce ştiu ele:

  • costă cam 80-130 Cedi ghanezi (adică aprox. 20-30 dolari americani)
  • este triplu-sim (nu e dual sim, ci poate fi folosit simultan cu 3 SIM-uri!)
  • are radio FM încorporat şi lanternă
  • aplicaţii preinstalate Facebook şi Whatsapp
  • cei mai mulţi îl utilizează ca baterie externă reîncărcabilă

Asta înseamnă că îşi conectează celelalte device-uri la acest telefon, iar el le încarcă bateriile. Și asta e o mare problemă în Ghana, pentru că de ceva timp Accra se confruntă cu dese şi lungi pene de curent. Cât despre aplicaţiile preintalate, ei bine, fie se miscă execrabil, fie nu funcţionează deloc, dar nimănui nu îi pasă.

De ce frenezia unei întregi ţări, pentru un telefon atât de urât şi mediocru?
Publicitate

Atunci când reporterul Quartz a început să pună întrebări cunoscuţilor săi despre acest telefon, aproape 90% dintre răspunsuri lăudau magnifica baterie, ce ţine enorm de mult. Păi unde o pană de curent poate ţine de până la 36 de ore, şi vorbim de capitală, nici nu este de mirare că populaţia optează pentru gadgeturi tari în baterie. S-a dezvoltat chiar o piaţă aparte a acumulatorilor şi bateriilor durabile, compatibile cu totul şi cu toate.

De ce frenezia unei întregi ţări, pentru un telefon atât de urât şi mediocru?

Dar cum s-a râspândit atât de repede acest telefon? Nu are nici nume, nici brand, astfel ii este imposibilă publicitatea. Și cu toate că penetrarea internetului este aproape imposibilă în Ghana, vedem pe mai toate webshopurile lor Sold Out. De ce şi cum? Telefonul s-a răspândit din gură în gură: colegul l-a recomandat fiului rudei, băiatul l-a recomandat vecinei, vecina mamei sale şi aşa mai departe. Nici nu îl denumesc în vre-un fel, ci pur şi simplu „telefionul ăla mare şi negru” sau „telefonul ăla care încarcă”.

Pentru noi nu este important ca telefonul să fie dual sim, însă pentru ghanezi trebuie să fie triplu sim! (Și nu sunt singurii. Știaţi că Nigeria este pe primul loc în lume cu piaţa sa de telefoane dual sim?) Unul dintre motivele optării pentru telefoane cu cartele multiple, este varietatea de oferte pe care o lansează pe piaţă diferiţii operatori de telefonie mobilă. Ei folosesc SIM-ul propice ofertei cele mai bune.

Este ieftin, ţine mult şi ţine şi alte produse în „viaţă”. Perfect pentru Ghana.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!