De ce boicotul este denumit boicot?

Publicitate

Cuvântul „boicot” provine din perioada crizei agrare din Irlanda anului 1880.

De ce boicotul este denumit boicot?

Știaţi că citim în mod repetat despre criza agrară irandeză din sec.19? Nu credeţi? Haideţi să vedem. Aţi citit despre guvernul britanic ce nu poate să boicoteze produsele izraeliene sau despre cercetătorii din diaspora care boicotează un seminar ştiinţific? Sau despre unele grupări siriene care boicotează negocierile de pace? Ei, nu-i aşa?

Publicitate

Cuvântul „boicot” provine din perioada crizei agrare din Irlanda anului 1880. Fenomenul a fost denumit după britanicul Charles Boycott, dar nu pentru că el ar fi boicotat pentru prima dată, ci pentru că el a fost boicotat.

În timpul crizei agrare din sec.19, căpitanul Charles Cunningham Boycott era administrator al moşiilor lordului Earne din comitatul Mayo (Irlanda). În anul 1879, când arendaşilor din Irlanda li s-au impus taxe deosebit de grele, Liga Arendaşilor a hotărât izolarea moşierilor. Prima victima a campaniei antimoşierime a fost capitanul Boycott, zilierii, poştaşii, negustorii, refuzând orice contact cu acesta şi cu familia lui. După un an, familia Boycott a fost nevoită să părăsească moşia şi să se refugieze în Anglia.

Charles Cunningham Boycott s-a născut pe 12 martie 1832, în St. Peter, Norfolk, în Anglia şi a murit pe 19 iunie 1897 în Flixton, Suffolk. A fost un căpitan de armată britanic care a fost administrator de stat în Irlanda în timpul agitaţiei asupra chestiunii pământului irlandez. Boycott este eponimul pentru verbul şi substantivul din limba engleză, boycott, care a fost preluat şi în limba română.

În 1880, Charles Boycott a primit o cerere de reducere cu 25 % a chiriilor, pe care, însă, a refuzat-o. Unul dintre liderii unui partid parlamentar a venit cu idea ca, fără violenţă, chiriaşii să refuze orice tip de comunicare cu cei care au refuzat să le scadă chiriile. Această politică, a lui Charles Stewart Parnell a fost, pentru prima dată, folosită împotriva lui Boycott, care, în consecinţă a fost forţat să angajeze lucrători din altă zonă, păziţi de soldaţi, pentru a-I recolta culturile. Acesta a fost primul boicot oficial, înregistrat în istorie.

Vestea scandalului - urmărit de aproape de reprezentanţii organelor de presă - a traversat în scurt timp oceanul, ziarul american Inter Ocean publicând în data de 12 octombrie un reportaj despre incidentul Boycott. Autorul James Redpath a folosit în acest articol pentru prima dată expresia „boicot”. Personajele principale ale acestor evenimente au intrat în istorie, în moduri diferite. Stewart Parnell a devenit erou naţional, portretul său apărând în semn de omagiu pe bancnota de 100 de lire. Charles Cunningham Boycott a contribuit la istoria universală a culturii printr-o expresie cu conţinut negativ: boicotul.

O bună intrebare ar fi de ce tocmai acest cuvânt s-a râspândit în lume şi de ce tocmai acesta a rămas atât de popular. Înainte de episodul Boycott, au mai existat forma similare de protest. Poate că a fost necesară contribuţia presei anglo-saxone, care a făcut publicitate evenimentelor irlandeze, astfel inaugurând un termen internaţional.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!