Cine vorbeşte limba IKEA? Cum îşi denumeşte magnatul suedez produsele

Publicitate

IKEA se bazează pe construcţia de mobilier simplu şi ieftin, din componente prefabricate, dedicat mai ales spaţiilor mici. Dar de unde vin denumirile?

Cine vorbeşte limba IKEA? Cum îşi denumeşte magnatul suedez produsele
Publicitate

Iată un joc distractiv pentru întreaga familie. Puteţi identifica aceste elemente din gama furnizorului mondial preferat de întreaga lume pentru mobilierul său elegant, însă la preţuri accesibile, denumit Ikea din Suedia?

a) Logga: ce credeţi că poate fi, cel mai probabil, o masă pliantă, un suport de umeraşe sau un suport pentru periuţa de dinţi? b) Trogen: pătuţ de bebeluşi, savonieră, ramă foto? c) Peng: cutie de salată, ceas, oglindă. Și ce spuneţi de Slöjda, Pelto, Pyssla, Fjärding sau (nu e minciună!) Fartfull?

Mulţumită lui Cal Henderson - arhitect, printre altele, al site-ului de fotografii Flickr - acum cu toţii putem accesa site-ul său iamcal.com/games/ikea/ şi ne putem distra la nesfârşit pe seama semnificaţiilor acelor denumiri bizare şi trăznite Ikea. Jocul lui Cal nu include cea mai recentă linie a companiei, BoKlok, însă până atunci ne putem îmbogăţi cultura cu pronunţia cuvântului: „bu-cluc”, care reprezintă varianta suedeză pentru „casă inteligentă” şi este denumirea Ikea pentru gama de produse de acomodare prefabricate, de buget, în momentul de faţă producţia apropiindu-se de final în (din nu se ştie ce motiv) Gateshead.

Cine vorbeşte limba IKEA? Cum îşi denumeşte magnatul suedez produsele

Există totuşi o modalitate de a câştiga întotdeauna la jocul Ikea. Aceaasta implică învăţarea limbii suedeze şi cunoaşterea a foarte multor locaţii scandinave, însă, din păcate, odată realizată această modalitate, nu va mai fi la fel de distractiv să credem că Julfrid ar putea fi o masă în loc de o capră de paie. Jul (pronunţat „yule”) este Crăciunul suedez, iar suedezii au o mulţime de obiceiuri şi simboluri specifice sărbătorii lui Jul, cum ar fi „julbocken” (capra de Crăciun) sau capra de paie.

Pentru denumirile produselor, Ikea şi-a însuşit un sistem propriu: întrucât fondatorul companiei, Ingvar Kamprad, este dislexic, el a constatat că denumind produsele cu nume şi cuvinte potrivite, acestea vor fi mai uşor de identificat. Astfel canapelele, mesele de cafea, rafturile de cărţi, sistemele de depozitare media şi clanţele sunt denumite după locuri din Suedia (Klippan, Malmö); paturile, dulapurile şi mobilierul de hol, după locuri din Norvegia; covoarele după locuri din Danemarca şi mesele şi scaunele după locuri din Finlanda. Bibliotecile sunt, în principal, ocupaţii (Bonde - fermier, Styrman - cârmaci). Lucrurile de baie sunt denumite după lacuri şi râuri.

Bucătăriile sunt în general termeni gramaticali, iar ustensilele de bucătărie sunt condimente, plante aromatice, peşti, fructe, seminţe sau cuvinte funcţionale, cum ar fi Skarpt (ceea ce înseamnă ascuţit, şi este un cuţit). Scaunele şi birourile sunt numele bărbaţilor suedezi (gen Roger, Joel); materiale şi perdele sunt nume de femei. Articolele pentru copii sunt mamifere, păsări şi adjective (Ekorre este un set de mingi de jucărie pentru copii şi înseamnă „veveriţă”).

Cine vorbeşte limba IKEA? Cum îşi denumeşte magnatul suedez produsele

Ceea ce a mai realizat cineva este faptul că denumirile Ikea seamănă foarte mult cu nume de trupe black metal. Jocul-test „educativ” pe care l-a creat constă din diferenţierea celor două. Nu are impotamţă dacă ştim sau nu cine este Burzum sau dacă am stat vreodată pe un scaun Preben, totul se reduce la distracţie.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!