Cât e ceasul în Antarctica?

Publicitate

Cât e ceasul? - întrebarea pusă zilnic de miliarde de ori pe fiecare continent.

Cât e ceasul în Antarctica?

Centrul de cercetare WISSARD, la lacul Whillans

Publicitate

Cu excepţia Antarcticii şi Polului Nord, pentru că acolo se află doar oameni de ştiintă şi cercetători, care ar putea totuşi să îşi pună acestă întrebare, însă degeaba. Antarctica este singurul continent fără fus orar. Comunităţile oamenilor de ştiinţă au tendinţa de a păstra fie fusul orar din ţara de origine, fie cel al liniei de aprovizionare care le aduce alimente şi alte bunuri esenţiale. Se poate trece prin toate cele 24 de fusuri orare în doar câteva secunde.

Fusul orar este determinat de longitudine. Pentru că la poli se întâlnesc toate meridianele longitudinale, nu există un fus orar propriu-zis. Aici Soarele răsare o singură dată pe an şi apune la fel. Majoritatea Antarcticii zace într-un întuneric total în timpul iernii. Din cauza înclinaţiei planetei, soarele dispare sub linia orizontului în iarna australă. Vara însă, când soarele este în permanenţă deasupra, cantitatea de lumină o depăşeşte pe cea de la Ecuator într-o perioadă similară. Timpul este stabilit aleatoriu de către cercetători.

Antarctica nu are guvern şi nici o ţară nu deţine acest continent. Aici nu s-a găsit populaţie băştinaşă şi singurii oamenii care au pus piciorul au fost doar geologii şi diverşi cercetători. Antarctica este considerată a fi cel mai bun laborator de pe Pământ. Este un spaţiu comun al tuturor ţărilor din lume şi funcţionează conform Tratatului Antarctica, care prevede folosirea tuturor resurselor găsite aici doar în scopuri ştiinţifice. La Polul Nord trăiesc peste 4 milioane de oameni şi regulile se aplică conform ţărilor pe al cărui teritoriu te regăseşti. În Antarctica sunt anumite zone unde zăpada nu se topeşte niciodată din cauza temperaturilor foarte scăzute. Temperatura cea mai scăzută înregistrată la Polul Sud a fost de – 58 grade Celsius, iar cea mai mare de -12,5 pe timp de vară. Pe de cealaltă parte, Polul Nord a înregistrat temperaturi de numai -43 grade Celsius în timpul iernii şi 0 grade Celsius vara.

Polul Nord este de fapt un ocean îngheţat înconjurat de pământ, în timp ce Polul Sud este pământ îngheţat înconjurat de un ocean. Antarctica este cel mai mare continent, care este acoperit în proporţie de circa 98% de gheţari.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!