Benjamin Franklin ar fi parfumat vânturile

Publicitate

Benjamin Franklin este una dintre cele mai cunoscute personalităţi din istoria Statelor Unite.

Benjamin Franklin ar fi parfumat vânturile
Publicitate

Benjamin Franklin (n. 17 ianuarie 1706, Boston – d. 17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalităţi din istoria Statelor Unite, unul din Founding Fathers, diplomat, om de stiinţă, inventator, filozof, profesor şi om politic. A organizat prima bibliotecă din America, a fost un inventator care a creat multe obiecte, care sunt indispensabile astăzi, printre care se pot menţiona ochelarii bifocali şi paratrăsnetul, şi i-a uimit pe oamenii de ştiinţă din toată lumea cu experimentele sale din domeniul electricităţii.

„Este bine cunoscut faptul că în timpul digestiei alimentelor consumate, în stomac se formează o cantitate mare de aer. [...] Acest aer eliberat de către organismul uman şi combinat cu atmosfera, poate deveni un comportament supărător pentru societate, în special din cauza mirosului neplăcut însoţit de acesta.”

- a scris Franklin în eseul său, care poartă titlul de „Către Academia Roială a vânturilor” (To the Royal Academy of Farting)

Studuiul a luat naştere ca urmare unei încercări de a urgenta Academia Regală de la Bruxelles în procesul publicării unui eseu ştiinţific ce poate ajuta în descoperirea unui medicament, nedăunător organismului uman, care utilizat la mesele zilnice, poate neutraliza mirosul gazelor intestinale. De fapt, aşa cum scrie Franklin,

„care nu doar ar neutraliza vânturile eliberate în mod natrural de către organismul nostru, ci le-ar transforma în mirosuri plăcute, asemeni parfumurilor.”

Cu alte cuvinte, motivul pentru care Franklin a scris acest studiu, a fost pentru a atrage atenţia oamenilor de ştiinţă asupra importanţei unui astfel de medicament.

Eseul nu a fost luat în serios nici personal de către Franklin; textul nu a fost trimis de fapt către Royal Society. În acea perioadă, Franklin trăia în Paris, unde lipsa totală de practică din viaţa ştiinţifică, îl deranja foarte tare. Franklin a trimis copii ale eseului său către prietenii săi, spre exemplu chimistului Joseph Priestley şi filozofului Richard Price; aşa s-a păstrat până în prezent.

Benjamin Franklin ar fi parfumat vânturile

Visul lui Franklin nu s-a conturat nici până în zilele noastre: încă nu dispunem de un medicament ce ar putea neutraliza sau înmiresma pârţul. Există unele produse ce doar reduc producţia de gaze intestinale, însa tot atunci, există alimente cu conţinut bogat în hidrogen sulfurat precum fasolea, ceapa, boccoli, produsele lactate şi varza de Bruxelles, ce agravează mirosul flatulenţei. Dar acestea sunt doar rezultate parţiale; remediul pentru parfumarea vânturilor, rămâne un vis. Deşi Franklin, în eseul său umoristic, a menţionat că o astfel de descoperire ar reprezenta una dintre cele mai mari invenţii al lumii.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!