Arborele care a fost arestat

Publicitate

Mai ciudat decât ficţiunea.

Arborele care a fost arestat
Publicitate

În zona bazei militare Landi Kotal din Pakistanul de azi, există un arbore banian înlănţuit la pământ pentru a fi împiedicat să scape. Pe o plăcuţă agăţată de ramurile sale stă scris, în parte, „Sunt în arest”.

Povestea începe în 1898, când un ofiţer al armatei britanice pe nume James Squid, aflat sub influenţa alcoolului, a crezut că arborele vrea să îl atace. Simţindu-se ameninţat de copac, ofiţerul a ordonat sergentului subaltern să îl aresteze. Sergentul a urmat ordinele ofiţerului şi a încătuşat arborele ofensator. Peste mai mult de o sută de ani, arborele continuă să se afle în lanţuri.

Arborele care a fost arestat

„Prin acest act, britanicii, practic au impus membrilor tribului o conduită favorabilă Indiei Britanice sau urmau să aibă aceeaşi soartă ca şi arborele”, a declarat un rezident al bazei militare. Localnicii sugerează că arborele captiv este de fapt o alegorie a legilor draconice impuse de Regulamentul Crimelor la Frontieră (Frontier Crimes Regulation, FCR), promulgate de britanici în timpul epocii coloniale, în special în scopul combaterii opoziţiei paştune la regulamentul britanic. Legea permitea guvernului să pedepsească în mod colectiv triburile sau familiile pentru crimele comise de persoane din cadrul acestor grupuri.

În mod surprinzător, legea FCR încă există în Zonele Tribale Administrate Federal (FATA) din nord-vestul Pakistanului. Această lege neagă dreptul rezidenţilor FATA la un proces echitabil, prin negarea drepturilor lor de a face apel, dreptului la reprezentare juridică şi dreptului de a prezenta dovezi motivate. În baza acestei legi, orice persoană poate fi arestată chiar dacă nu i se aduce o acuzaţie anume, guvernul federal având dreptul de a confisca bunurile celui acuzat. FCR reprezintă, de fapt, o incălcare gravă a drepturilor fundamentale ale omului.

Arborele care a fost arestat

În anul 2008, prim-ministrul pakistanez, Yousaf Raza Gilani, a înlesnit legislaţia ce privea arestarea familiilor celor care comiteau fapte ilegale, însă de-abia în 2011 legea a fost supusă unor schimbări semnificative. Atunci, au fost incluse concepte precum cauţiunea, compensaţii pentru urmăriri penale false, imunitatea femeilor, a copiilor şi a bătrânilor.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!